Vinnarna av 2022 års Minimalist Photography Awards

Former av murmur
Foton av Daniel Dencescu | 2022 Minimalist Photography Awards

Vinnarna av det fjärde året Minimalist Photography Awards har tillkännagivits och fortsätter att stödja tanken att mindre ibland kan vara mer.

Den ideella tävlingen, ursprungligen skapad av B&W Minimalist Magazine och nu på sitt fjärde år, är utformad för att “erkänna, belöna och exponera begåvade fotografer runt om i världen och introducera dem till den professionella fotoindustrin.” Tävlingen har fortsatt att imponera på tittarna med en hyllning till allt “enkelt” som bevisar hur viktig komposition är för konst.

2022 års upplaga av de minimalistiska fotografipriserna har vuxit med över 3 400 fotografier som anmälts till övervägande i 12 kategorier från fotografer i 43 olika länder.

Den totala vinnaren i år var Daniel Dencescu från Tyskland med sin serie anmälda i Abstrakt kategori. Tillsammans med äran och erkännandet i samband med tävlingen kommer Dencesecu att ta hem $2 000 i prispengar och kunna sälja serien som en NFT.

Foton av Daniel Dencescu | 2022 Minimalist Photography Awards
Foton av Daniel Dencescu | 2022 Minimalist Photography Awards
Foton av Daniel Dencescu | 2022 Minimalist Photography Awards

”Jag vill beskriva stararnas mumlande som en elegant dans. Det finns verkligen något fascinerande i hur dessa fåglar rör sig – en stor, improviserad koreografi, där varje fågel är en del av något som är mycket större än de själva. De kolossala organiska former som bildas har en inneboende skönhet, men här ser vi många oväntade sammanträffanden. Fotograferade alla mina sorlserier mot en platt, molnfri himmel, de resulterande bilderna är outspädda. Glest och vackert, hyr plats för många tolkningar. Färgpaletten i gryningskrämen för mina kalligrafiska fotografier är baserad på verk av surrealistiska målaren René Magritte och mästaren Irving Penn”, säger han.

Foton av Daniel Dencescu | 2022 Minimalist Photography Awards
Foton av Daniel Dencescu | 2022 Minimalist Photography Awards

“Jag har spenderat mer än 200 timmar på fältet med att jaga och fotografera stararna, alla scener är verkliga. Termen “sorl” kommer från det faktum att tusentals vingar som flaxar på en gång ger ett sorlliknande ljud. Att gruppera tillsammans ger säkerhet i antal – rovdjur som pilgrimsfalkar har svårt att rikta in sig på en fågel mitt i en hypnotiserande flock på tusentals. Stararna samlas också för att hålla värmen på natten och för att utbyta information, till exempel bra utfodringsplatser. Jag letar alltid efter var deras övernattningsplats kan vara, det är här de utför sina hjulstunts innan de sover för natten. Det finns ingen ledare i ett sorl, flocken beter sig som en enda enhet. För att förbli enad genom de olika flyktmönstren spårar och härmar varje fågel beteendet hos sju grannar. Gruppen kan anpassa sig snabbt genom att fokusera på ett fast antal fåglar, bli tät eller gles, splittras och ändra form. Starens sorl förekommer mest i skymningen, då fåglarna samlas för natten. Med dessa serier vill jag avslöja den dolda skönheten i vanliga saker som visas ur ett ovanligt perspektiv av en elegant dans.”

Foton av Daniel Dencescu | 2022 Minimalist Photography Awards

Nedan är vinnarna i de återstående kategorierna.


Gata

Efter en lång dag
Tamás Wachsler | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Tamás Wachsler
Titel: Efter en lång dag
Beskrivning: “Besökare av det ungerska parlamentet efter en ansträngande promenad kan vila på taket till besökscentret”


Antenn

En flod på södra Island
Daniel Franc | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Daniel Franc
Titel: En flod på södra Island
Beskrivning: “Den här väldigt långa svarta sandstranden (du måste gå en stig ett par kilometer från närmaste väg för att komma dit) är särskilt fascinerande under dystra dagar som denna. Lägg till floden och täck den med lite gräs och mossa i senhöstens färger (som är september, på Island) och du får ett verkligt eteriskt landskap som inte är av denna värld.”


Arkitektur

Kluster ett
Daniel Fisher | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Daniel Fisher
Titel: Kluster ett
Beskrivning: – Det här är en gångtunnel till en vägbro gjord av prefabricerade betongpartier. Jag går under den till jobbet och omfattningen av den och hur brutal den känns mot floden och naturreservatet som omger den förvånar mig alltid. Det ser speciellt sc-fi ut i dimman (ur olika vinklar) när det försvinner i fjärran.”


Konceptuell

I tid
Allen Koppe | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Allen Koppe
Titel: i tid
Beskrivning: “Jag har alltid dragits till minimalt okomplicerat bildspråk. Jag gillar enkelheten och den balanserade harmonin i minimalistisk fotografering där element är arrangerade på ett sätt som tar bort bruset och röran från vår vardagliga värld och låter de unika motiven, formerna och formerna avslöjas i tyst isolering.
Med denna serie verk har jag försökt skapa en bildfabel, en myt där bildspråket sitter mellan verklighet och föreställd.

Användningen av collage och återmontering och skiktning av fotografiska element hjälper till att forma berättelsen. Dessa bilder är en kontemplation av isolering, en skildring av en surrealistisk, framtida värld där majestätiska djur tycks gå förlorade bland resterna av den mänskliga juggernauten.

Verkens kraft kan hittas i deras representation av naturens helighet, naturens skönhet och dess sårbarhet för miljöpåverkan som människor har på planeten.”


Fine-Art

I natt drömde jag att jag kunde simma
Natalie Christensen | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Natalie Christensen
Titel: I natt drömde jag att jag kunde simma
Beskrivning: ”Den första poolen jag minns var den jag föll i som liten. Det var i ett lägenhetskomplex som mina unga föräldrar bodde i. Jag minns att jag ramlade in, öppnade mina ögon och såg färgen på vattnet och reflektionen av solljus som skimrade i mitt synfält. Min mamma drog ut mig. Jag var runt fyra år gammal. Så småningom blev jag en tillräckligt bra simmare och tillbringade somrarna under min barndom och tonår i vilken bassäng jag kunde hitta.

Mina föräldrar var skilda när jag var åtta år och jag tillbringade varannan helg med min pappa. Då bodde han i lägenhetskomplex; varav några hade pooler. Min pappa lät min bror och mig leka i timmar. Och under vintern tog han oss till hotell som hade inomhuspooler. Dessa vistelser hjälpte oss att undvika känslan av förlust.

Min fars affärsverksamhet var benägna att plötsliga förändringar. När tiderna var goda bodde han i lyxiga hem; de bästa hade pooler. Men när tidvattnet skulle vända kom rörelserna abrupt. Det fanns 11 bostäder på 10 år. Och ibland blev poolerna torra.

Jag kom att lära mig att närvaron av en pool var en distraktion från hur obeständiga saker faktiskt var. Därunder dök det upp en förestående känsla av att allt kunde gå förlorat. Stall kunde snabbt bli instabil, och plötsligt var vi i över huvudet. Ändå var poolen alltid förförisk. Det fanns en tröst i stillheten i dess vatten, om än ett lugn som inte gick att lita på.

Nu ser jag på pooler som fönster in i mitt förflutna, och insikter i min nutid. Bortom deras ytor är djupen av mina upptäckter till synes oändliga.”


Landskap

Enkel elegans 2
Tara Workman | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Tara Workman
Titel: Enkel elegans
Beskrivning: “Som de flesta av oss har sanddyner formats av sin miljö, men vi har alla olika sidor och stämningar vi visar. Med denna kollektion har jag valt att lyfta fram sanddynernas graciösa kurvor och deras mjukare kvava sida. Varje bild i sin abstrakthet har sin egen unika historia att berätta och genom sina subtila linjer och kurvor utstrålar de både enkelhet och elegans.”


Lång exponering

Hyddor...
Martin Annand | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Martin Annand
Titel: Hyddor..
Beskrivning: “en improviserad fotografering vid hydorna”


Natt

Nattserien
Brian Kosoff | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Brian Kosoff
Titel: Nattserien
Beskrivning: “Hålla mig själv upptagen på klara nätter. Filminspelningar.”


Öppna kategori

Små tillägg
Guido Klumpe | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Guido Klumpe
Titel: Små tillägg
Beskrivning: “En serie parallella positioner i vår stadsmiljö. Här handlade jag om de små detaljerna som gör en vardaglig scen till något helt nytt.”


Fotomanipulation

Minnen
Benjamin Briones Grandi | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Benjamin Briones Grandi
Titel: Minnen
Beskrivning: “Denna serie är en representation av våra inre landskap med hjälp av sammansatt fotografi. Verket är inspirerat från två källor: Den ena är “The Mansions”, skriven av St. Teresa av Ávila. Den andra inspirationen kommer från de mekanismer som används av den mänskliga hjärnan för att integrera minnen, drömma och övervinna trauman. Bilderna är ett resultat av lek med perspektiv, tid, skala och färger. Det är en konstruktion gjord av bitar från verkliga platser sammansatta med hjälp av fantasi och drömmar. En ganska läkande kombination.”


Porträtt

Dansare i svart _ vitt
Fredrik Gille | 2022 Minimalist Photography Awards

Fotograf: Fredrik Gille
Titel: Dansare i svartvitt
Beskrivning: “Dansare i den här serien: William Dugan, So-Yeon Kim, Madeline Woo.”


För att se alla vinnande bilder för varje serie såväl som de andra som slutförs, se till att besöka den fullständiga 2022 vinnargalleri på Minimalist Photography Awards webbplats.


Bildkrediter: Alla foton krediteras individuellt, används med tillstånd av Minimalist Photography Awards.

.

Loading...