Vad är Focus Peaking? En guide till hjälpen för manuell fokusering

När du använder manuell fokus är det svårt att säga exakt var ditt fokusplan är. Det är möjligt att göra en gissning med ögat, men du kan fortfarande vara lite utanför och få en bild som inte är i fokus. I likhet med hur histogram tar bort gissningsarbetet från exponeringen, använder focus peaking en algoritm och ett enkelt visuellt hjälpmedel för att hjälpa till att ta bort gissningarna från att manuellt fokusera objektivet.

Den här guiden hjälper dig att förstå fokusering, hur det fungerar och hur du använder det på din kamera.

Innehållsförteckning

Vad är Focus Peaking?

Focus peaking hjälper dig att lokalisera de områden i bilden som är i fokus genom att lägga över en färg för att markera de områden i bilden som är i fokus. Färgöverlägget visas i realtid på kamerans LCD-skärm, så att du kan se hur din bilds fokus ändras genom att vrida på fokusringen på ditt objektiv.

Ändra fokusplan med fokusering aktiverad. Lägg märke till hur indikatorpixlarna visar fokuseringsplan på olika avstånd från kameran.

Det är tillgängligt när du använder manuell fokusering (och på vissa kameror, endast manuell fokusering), och kan göra den svåra uppgiften att manuellt fokusera ditt objektiv mycket enklare. I dagens fotografivärld är manuella linser populära och kan vara några av de skarpaste glasbitarna när de fokuseras på rätt sätt.

Även om videografi var det första fältet som i stor utsträckning använde focus peaking, har fotografivärlden anammat det med utvecklingen av spegellös kamerateknik. De senaste spegellösa kamerorna har fokusering som en funktion, och vissa DSLR-kameror har det också. Vissa tillverkare hänvisar till det med ett annat namn, till exempel “höjdpunkter” eller “fokushjälp”.

Ett annat exempel på fokusering som ger sin visuella indikatoröverlagring för att ändra fokusplan.

Förutom att hjälpa fotografer att avgöra vilka delar av deras bild som är i fokus, hjälper fokustoppen också att visualisera effekterna av att ändra bländare. Vid en stor bländare, som f/1.8, är fokusplanet litet, och endast en del av bilden kommer att vara i fokus. I det här scenariot kommer fokustopp bara att lägga färg på en liten del av bilden.

Vid en smal bländare, som f/22, är fokusplanet stort, och en stor del av bilden kommer att vara i fokus. I det här fallet kommer fokustoppen att lägga färg på en stor del av bilden. Detta är användbart i situationer när du inte är säker på vilken bländare som ger dig det skärpedjup du vill ha.

Hur man kommer åt Focus Peaking

De flesta kameror kommer att ha inställningar för fokusering som är grupperade med andra fokusinställningar, och vissa ger dig bara tillgång till fokusering när objektivet är i manuell fokus. För att växla ditt objektiv till manuell fokus (förutsatt att du har ett objektiv med autofokus), leta reda på omkopplaren på objektivet som har AF och MF, och växla det till MF.

Även om varje kamera är olika, är det viktigt att notera att din kamera kanske inte har fokus på topp. Se till att du läser kamerans bruksanvisning och letar efter allt under “fokusering”, “höjdpunkter”, “fokushjälp” eller allmänna fokuseringshjälpmedel.

Om din kamera inte har inbyggd fokusering har du inte tur. Eftersom videografi har använt fokustopp ett tag, har de flesta externa bildskärmar som främst är avsedda för video fokusering. Den största nackdelen är att de inte är de billigaste tillbehören, men om du känner att du behöver ett sätt att kontrollera din fokuseringsnoggrannhet, kanske du vill överväga en investering.

Anslut helt enkelt den externa bildskärmen till din kamera och få tillgång till fokus på själva bildskärmen. Innan du köper, se till att monitorn har inbyggd fokusering och att den är kompatibel med din kamera. Kamerabutiker på nätet har ofta externa kameramonitorer till försäljning runt helgdagar.

Fokus toppar med blå pixlar. Bländaren är f/1,8, men det finns tillräckligt med avstånd till motivet så att skärpedjupet blir tillräckligt brett.

Hur Focus Peaking fungerar

Mekanismen bakom focus peaking är logisk. En algoritm för fokustopp analyserar scenen digitalt och letar efter områden med hög och låg kontrast. I enklaste termer är områdena med hög kontrast i fokus och kommer därför att ha en färgöverlagring. Områdena med låg kontrast är inte i fokus, så de kommer inte att ha en färgöverlagring.

De flesta kameror har justerbara parametrar för fokustopp, som du bör använda till din fördel beroende på scenariot. De två vanligaste parametrarna är känsligheten och färgen på fokustoppöverlägget.

Genom att ändra känsligheten eller nivån på överlägget kommer algoritmen antingen att ha en högre eller lägre känslighet för områdena med högsta kontrast. Detta är användbart eftersom vissa scenarier inte kommer att ha många områden i fokus. Om du till exempel fotograferar makro på f/1.8, kommer bara en liten del av bilden att vara i fokus och en högre känslighet kan vara användbar.

I ett motsatt exempel kommer landskapsfotografering vid f/22 att ha en stor del av bilden i fokus, och en lägre känslighet kan vara användbar så att du kan se mer av själva bilden snarare än bara färgöverlägg.

Fokus toppar med hög känslighet. Många delar av scenen är överlagrade med blå pixlar som indikerar skarp fokus.
Fokus toppar med låg känslighet. Färre områden överlagras med blå pixlar, vilket gör att fotografen kan rikta in sig på specifika delar av bilden för att få skarpaste fokus.

Den andra användbara parametern du vanligtvis kan ändra är färgen på överlägget. De flesta kameror har rött, gult och blått som alternativ, men vissa har fler. Detta är användbart när vissa överläggsfärger kanske inte visas lika bra som andra, beroende på scenen. Experimentera med olika färger på olika scener för att ta reda på vad som fungerar bäst för ditt scenario.

När man ska använda (och när man inte ska använda) Focus Peaking

Focus peaking är ett verktyg, och som de flesta verktyg kan det användas korrekt och felaktigt. Här är några tips angående fokustopp för några olika scenarier.

Landskapsfotografering

Du kommer förmodligen att använda en smal bländare för att uppnå ett djupt skärpedjup. Detta innebär att fokusering troligen kommer att visa många områden som är i fokus, så du kanske vill överväga att ändra känsligheten till låg.

Hög känslighet på ett djupt skärpedjup gör att fokustopp blir mindre användbart.

Välj också en färg som sticker ut mot huvudfärgen i ditt landskap. När du har tryckt på avtryckaren, granska din bild och zooma in för att se till att din fokus är så exakt som du vill att den ska vara. I värsta fall kom ihåg att du inte behöver använda focus peaking. Om det är distraherande eftersom det finns för mycket färgöverlagring kan du alltid stänga av det och fokusera på din komposition först.

Porträttfotografering

Användningen av fokusering under en porträttfotografering är mycket beroende av typen av porträtt. Om du gör en familjefotografering med många barn eller motiv som rör sig snabbt och du behöver vara snabb, är din bästa insats att hitta ett objektiv med autofokus. Men om du behöver använda ett objektiv med manuell fokus, kommer fokustopp att hjälpa dig att se till att ditt motivs ögon är i fokus. Detta kommer att fungera bäst med ett ämne som är relativt stilla, och det kommer att bli allt svårare när du ökar antalet ämnen. Justera känsligheten och färgen så att motivets ögon är huvudmålet för färgöverlägget.

Makrofotografering

Fokusering är mycket viktigt vid makrofotografering eftersom du ofta arbetar på mycket korta skärpedjup. Det betyder att endast små delar av din bild sannolikt kommer att vara i fokus, så en hög känslighet kan hjälpa dig att använda fokustopp. Det är dock viktigt att notera att vissa algoritmer inte är särskilt bra på att identifiera vad som är i fokus vid korta skärpedjup.

Som fotograf bör du experimentera med kamerans algoritm för fokustopp vid breda bländare (något som f/1.2 eller f/1.8) och se om fokustopp hjälper dig. Om den gör det, använd den i dina makrobilder för att säkerställa att du fokuserar på rätt delar av ditt motiv. Om det inte är användbart kan det distrahera dig från att ta fantastiska bilder.

Fokusera på ett makrofoto med en bländare på f/1.8.

Sportfotografering

Som nämnts i porträttkategorin är fokusering svårt att använda med alla motiv som är snabba. Om du kan, använd ett objektiv med autofokus för sport. Om det inte är möjligt kommer du att ha en utmaning att göra vilken actionfotografering som helst med en manuell fokuslins – med eller utan fokusering.

Med sådana snabbrörliga motiv är det förmodligen bäst att göra din sportfotografering genom att titta igenom din sökare (om du har en) och försöka få din fokus så exakt som möjligt. Om du använder ett kontinuerligt körläge, vilket rekommenderas för actionfotografering, kommer förhoppningsvis ditt motiv in i fokusplanet.

Sportfotografering behöver dock inte bara vara actionbilder. Du kan använda focus peaking för att hjälpa dig fokusera på scener av laget på sidlinjen när de är mycket mer stilla. Använd den för att hjälpa dig fotografera landskapet, publiken och andra scener som kan berätta en större historia. Dessa bilder är de som du kan säkerställa kommer att vara i fokus med fokus på topp.

Produktfotografering

Focus peaking är ett utmärkt verktyg att använda när du fotograferar produkt. Du har vanligtvis ett tydligt, orörligt ämne som kan ordnas efter din smak. Fokus bör vara något som du kan spika varje gång så att du har det högsta antalet användbara bilder. Använd fokustopp med lämplig känslighet (låg kommer förmodligen att göra susen, men det beror på scenariot) för att säkerställa att produkten överlagras med färg i varje bild.

Om du arbetar med ett kort skärpedjup, se till att den viktiga delen av själva produkten är i fokus, till exempel texten på en etikett. Focus peaking är extremt användbart i det här fallet, och manuell fokus kan till och med ha större fördelar än autofokus i ett scenario där ingenting rör sig och du vill få rätt bild varje gång.

Slutsats

Vid första anblicken kan fotografering verka som en hel del gissningar när det gäller att konfigurera exponering, kamerautrustning, andra inställningar och fokus. Det finns dock verktyg och tekniker som hjälper fotografer att vara så exakta och exakta som möjligt. Focus peaking är ett verktyg som, när det används på rätt sätt, hjälper fotografer att säkerställa att deras manuella fokuseringsarbete är precis som de vill ha det. I de scenarier där det hjälper kan fokustopp ta en bild från en genomsnittlig till en sensationell nivå med mycket mindre gissningar.

.

Loading...