USA undertecknar 800 000 fler doser av apkopporvaccin

WASHINGTON – Efter veckor av förseningar kommer nästan 800 000 doser av apkoppsvaccinet snart att finnas tillgängliga för distribution, sade amerikanska hälsotillsynsmyndigheter på onsdagen.

Tillkännagivandet kommer mitt i växande kritik om att myndigheterna har varit för långsamma med att distribuera vaccinet, vilket potentiellt saknar fönstret för att innehålla vad som snart kan bli en förankrad infektionssjukdom.

För nästan två veckor sedan sa Food and Drug Administration att det var slut nödvändiga inspektioner på Bavarian Nordics anläggning i Danmark, där företaget fyller injektionsflaskor med vaccinet. FDA sa via Twitter på onsdagen att certifieringen hade slutförts. Doserna finns redan i USA “så att de skulle vara redo att distribueras när tillverkningsförändringarna godkänts”, sa byrån.

USA har redan skickat mer än 310 000 doser av Jynneos-vaccinet till statliga och lokala hälsoavdelningar. Men kliniker i San Francisco, New York och andra större städer säger att de fortfarande inte har tillräckligt med skott för att möta efterfrågan.

Chefen för det amerikanska departementet för hälsa och mänskliga tjänster sa onsdagens tjänstemän skulle tillkännage fler tilldelningar på torsdag.

Monkeypox-viruset sprids huvudsakligen genom hud-mot-hud-kontakt, men det kan också smitta genom att beröra linne som används av någon med infektionen. De allra flesta fall som rapporterats har varit män som har sex med män, även om hälsovårdstjänstemän har betonat att vem som helst kan fånga viruset.

Personer med apkoppor kan uppleva feber, värk i kroppen, frossa och trötthet. Många i utbrottet har utvecklat sitsliknande knölar på många delar av kroppen.

Det tröga federala svaret har gjort jämförelser med de första dagarna av COVID-19-utbrottet, men experter hade påpekat att USA hade en enorm fördel: mer än 1 miljon doser vaccin i det strategiska nationella lagret.

Men det visade sig att amerikanska tjänstemän bara hade cirka 2 000 doser till hands när utbrottet först identifierades i maj. Frakt och förseningar har inneburit att bara en del av resten har utplacerats.

“Det finns inte tillräckligt med doser”, säger Dr Perry Halkitis vid Rutgers University. “Jag tror att med lite snabbare åtgärder från en del av den federala regeringen kanske vi inte är i den situation vi är nu.”

Doserna som tidigare skickats kom från en separat anläggning i Danmark som redan hade FDA-godkännande. Ytterligare 786 000 doser gjorda på en nyöppnad Bavarian Nordic-anläggning väntade på den amerikanska certifieringen som tillkännagavs på onsdagen.

FDA kräver inspektioner av alla vaccintillverkningsanläggningar för att säkerställa säkerhet, sterilitet och konsekvens i produktionen.

Amerikanska tjänstemän tillkännagav beställningar denna månad på 5 miljoner fler doser, även om de flesta av dessa inte förväntas komma förrän nästa år

Tjänstemän har rekommenderat att sprutorna ska ges till personer som vet eller misstänker att de exponerats för apkoppor under de senaste två veckorna.

Jynneos-vaccinet har aldrig använts i stor utsträckning som svar på ett utbrott som detta, och regeringen kommer att spåra hur väl det fungerar,

___

Associated Press Health and Science Department får stöd från Howard Hughes Medical Institutes Department of Science Education. AP är ensamt ansvarig för allt innehåll.

Inlägget USA undertecknar 800 000 fler doser av apkopporvaccin dök upp först Opartisk Press.

.

Loading...