US Airman lavede hemmelige kopier af film, der viser A-Bomb Horrors

Mcgovern i Nagasaka

Løjtnant Dan McGovern står midt i vraget i Nagasaki, Japan, på netop det sted, hvor en atombombe var landet en måned tidligere. McGovern har et kamera i hånden, der dokumenterer en af ​​det 20. århundredes mest betydningsfulde begivenheder.

McGovern var kameramand for US Strategic Bombing Survey, der undersøgte virkningen af ​​bomber. Den 9. september 1945 tog han til Nagasaki for at dokumentere ground zero. Der fandt flyveren realiteterne af atomkrig, som omfattede kranier og knogler, teenagere, der led af strålingssyge, og en by i ruin. Da han ankom tilbage til USA, lavede han hemmelige kopier af optagelserne, så de ikke blev undertrykt af myndighederne.

Mange år senere bad en amerikansk kongreskomité fra 1967, som omfattede Robert Kennedy, om at se atombombeoptagelserne. Materialet var blevet afklassificeret, men ingen kunne finde originalerne. McGovern, som nu er oberstløjtnant, henviste myndighederne til hans kopier.

McGoverns hemmelige kopier chokerede verden. I 1970 fik den brede offentlighed sin første visning af de optagelser, der er blevet brugt i en film kaldet Hiroshima Nagasaki – august 1945. Da det havde premiere på New Yorks Museum of Modern Art, blev et fyldt auditorium lamslået til tavshed over det, de så.

Forrest Gump sammenligninger

McGovern havde for vane at være til stede ved nogle af det 20. århundredes mest historiske begivenheder, rapporterer The Guardian.

McGovern blev født i County Monaghan og var vidne til Irlands uafhængighedskrig, der befriede briterne fra størstedelen af ​​landet. Hans familie flyttede til USA, hvor han sluttede sig til luftvåbnets kunstneriske fløj.

Som en del af First Motion Picture Unit blev han fotograf for præsident Roosevelt og oprettede endda en luftvåbens kameratræningsskole i Hollywood, hvor han gned skuldre med den fremtidige præsident Ronald Reagan og skuespilleren Clark Gable.

Hans magnum opus kom dog, da han tog stillbilleder og filmede området omkring Nagasaki. Forfatteren Joe McCabe har sammensat en biografi om sit liv, Rebels To Reelsog McCabe fik at vide af McGovern, at hele byen så ud, som om en “massiv ambolt” havde gjort den flad.

»Hundredevis af børn var blevet suget ud gennem vinduerne. Vi fandt altid knogler.”

Han filmede også inde på et hospital, hvor han stødte på en 16-årig dreng ved navn Sumiteru Taniguchi: “Hele hans ryg lignede en skål med boblende tomater.”

Rebels to Reels – En biografi om kampkameramand Daniel A. McGovern USAF er tilgængelig i alle boghandler nu.


Billedkreditering: Foto udlånt af US National Archives

.

Loading...