Nikon Z30 Första intryck: En kamera med en tydlig målanvändare

Nikon-Z-30-första intryck

Så mycket som fotopurister inte gillar det, är vloggning och streaming inte bara ett verkligt önskemål, efterfrågan på kameror i detta segment är stor. Efter att ha sett framgångarna med Sony ZV-E10 ville Nikon ha en del av den kakan och siktar på att få det med Z30.

Den nyligen tillkännagivna Nikon Z30 är en 20 megapixel (MP) APS-C spegellös kamera designad helt med vloggare och innehållsskapare i åtanke.

Den nästan 710 dollar kameran från Nikon har nästan allt som befintliga DX-användare är bekanta med, men detta system har lagt den största vikten på self-shot (selfie) stillbilder och videor som kan produceras solo. Som sådan har Nikon erbjudit den här kameran som en del av ett paket med “skaparpaketet” inklusive en mikrofon, stativgrepp och Bluetooth-fjärrkontroll.

Jag kunde få en praktisk demo med kameran förra veckan och har några tankar om det efter den upplevelsen.

Även om det har funnits tidigare generationer av APS-C-kameror från Nikon som Z50 och Z fc som var inriktade på marknaderna för mer entusiaster och innehållsskapare, tar Z30 saker lite längre med några subtila och inte så subtila förändringar av systemets design. Saker som tillägget av två stereomikrofoner inbyggda i kameran (med valfria “fuzzy” vindbrusreducerare) samt “inspelning pågår”-lampan inbyggd på framsidan av kameran. Den sistnämnda funktionen är faktiskt vanligare på stora professionella videokameror, så inkluderingen här är både oväntad och välkommen.

Nikon valde att ta bort den elektroniska sökaren, vilket tvingade användarna att behandla systemet som ett pek-och-skjut där du gör allt genom den svängbara pekskärmen. Även om många av dessa ändringar gör kameran mindre, mer prisvärd och mer användarvänlig för vloggare, finns det några saker jag märkte saknas.

I första hand känns avsaknaden av hörlursuttag som en stor miss. Längs med samma tankegång finns det en viss vinglighet med självporträttläget. I det nuvarande tillståndet, för att kontrollera dina ljudnivåer, måste du stänga av det läget eftersom du inte kan hålla koll på ljudet när det väl är aktiverat och kameran spelar in. Förhoppningsvis kan detta ändras genom en enkel firmwareuppdatering på vägen.

Användare som redan är bekanta med de spegellösa Z-kamerorna kommer att känna sig som hemma eftersom menyerna och baksidan av kameraknapparna alla är nästan exakt i samma positioner som de var i tidigare modeller. Detta inkluderar också de främre och bakre jog-rattarna, som jag ärligt talat inte ens skulle ha förväntat mig att göra det på designen av en så här liten kamera.

Med den fasta programvaran som för närvarande finns på kameran fungerar ansikts-/ögonautofokusen så bra som du kan förvänta dig, och detta inkluderar att följa motivet medan du rör dig på kameran, en fantastisk funktion för någon som filmar sig själv och befria dem från att oroa sig för att kameran saknar fokus för ett helt skott utan ett andra par ögon.

Själva kameran, med hela skaparens tillbehörssats ansluten, är ganska lätt, och förutom mikrofonen, är den ganska diskret, vilket gör den idealisk för kreatörer som vill fotografera innehåll på gatorna utan att komma i vägen för någon eller orsaka för mycket av en scen .

Trots den saknade EVF är kamerans ergonomi mycket välbekant och den har ett mycket bekvämt grepp med välplacerade funktionsknappar på framsidan (jag blev också förvånad över att de fanns med på denna lilla kropp). Det är värt att notera att systemet bara har en enda minneskortplats. Även om detta för många inte är en stor sak för alla, har jag nått en punkt där jag alltid föredrar och känner mig mycket bättre när jag har en reservplats tillgänglig. Jag ber inte ens om stöd för avancerade CFexpress-kort. Även om det bara är dubbla SD-kortplatser, vill jag hellre ha det och inte behöva det, än att behöva det och inte ha det.

Vad systemet gör rätt jämfört med Z50 är möjligheten att spela in video längre och valet att välja “vari-angle”-skärmen. Enbart dessa två funktioner borde locka skaparna enbart på vloggmarknaden, vilket är just de mål Nikon har i åtanke med den här kameran. För tillfället tror jag att Nikon åtminstone rör sig i rätt riktning med en sådan här kamera, åtminstone för den tilltänkta publiken. Jag tror att för folk som funderar på att komma in i vloggvärlden, eller redan gör det med större/klumpigare system, kan detta faktiskt vara ett bra val av en “skapare” att investera i.

Vi kommer att ta en mycket närmare titt på kameran i en framtida fullständig recension. Se till att du inte missar hela vår täckning av kameran här.

.

Loading...