Nikon Z 800mm f/6.3 VR S recension: i en klass för sig

Nikon Z 800mm f:6.3 recension

Nikon Z 800 mm f/6.3 VR S är en anomali: objektiv med den här typen av brännvidd och bländare borde inte vara så lätt att använda och billigt. Så, vad är haken?

Bygg kvalité

Mäter 5,6 tum (140 millimeter) vid frontelementet med 15,2 tum (385 millimeter) i längd, detta är till skillnad från något annat high-end 800 mm-objektiv som vi sett tidigare. Som jämförelse är Nikons sista 800 mm f/5.6 för F-fäste nästan en tum bredare och tre tum längre. Den här jämförelsen blir verkligen vild när man tittar på skillnaden i vikt: nya Z 800mm f/6.3 väger bara 5 pund 4 ounces, medan den tidigare 800mm f/5.6 väger 10 pounds 1 ounce.

Detta kommer inte att vara en jämförelserecension, men det måste sägas eftersom detta helt förändrar hur och var den nya 800mm används. Min tid med objektivet var alltid handhållen med Nikon Z9. Om du också är van vid att fotografera långa linser handhållna, kommer den här att passa precis in i det du redan är van vid. Jag kunde hålla kamerans sökare uppe för ögat så länge jag behövde medan jag väntade på ett skott, och det måste återigen uttryckas att jag pratar om ett 800 mm objektiv som vägde 10 pund i armarna. den sista generationen. Vilket framsteg!

Om man tar en närmare titt på objektivets layout, har monteringssidan en 46 mm drop-in filterhållare som kan bytas ut mot ett separat drop-in cirkulärt polariserande filter med ett kontrollhjul. Det finns ett par omkopplare och knappar här också, inklusive en Memory Set-knapp, L-Fn-knapp, fokuslägesomkopplare och fokusavståndsbegränsare med alternativ för hela eller 10 meter till oändlighet.

En iögonfallande försummelse är att det inte finns något sätt att växla mellan Vibrationsreducering (VR) lägen från en linsomkopplare. Detta problem förvärras av det faktum att vi fortfarande inte kan tilldela VR till en anpassad knapp för snabb åtkomst på Z9. Med VR inställt på På, Sport och naturligtvis Av, agerar var och en väldigt olika, och det här är något jag hoppas åtgärdas förr snarare än senare.

Fokusringen är en ordentlig hälsosam storlek med gummiribb. Den har mjuka starter och stopp, men jag tycker att svängen har lite mer friktion än jag skulle föredra när jag rör mig snabbt. Övergången mellan start och stopp gör stor skillnad för tuffare ringar, och även om det kunde vara bättre tycker jag fortfarande att det vi har här är acceptabelt.

Å andra sidan kan placeringen inte bli bättre eftersom den ligger precis framför där min hand vilar. Det betyder att mina fingrar befinner sig på den utan att behöva justera om.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S-objektiv.

Framför fokusringen finns en kontrollring som bara kan programmeras för att styra bländare, exponeringskompensation och ISO. Den här ringen är ganska styv och tar mycket mer ansträngning att flytta med ett finger. Som det har vänt är förändringarna drastiska. Runt 30 graders snurr (12 till 1 på en analog klocka) räcker för att svepa genom hela bländaren eller ISO-intervallet.

Det finns ytterligare fyra L-Fn2-knappar i det här området som är vända mot toppen, botten och sidorna, även om de alla kommer att styra samma anpassade funktion som är inställd i kamerans menysystem.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S-objektiv.

Stativkragen på detta objektiv är inte avtagbar och har inga snygga klickstopp vid varje 90-graders varv för snabb utjämning utan utseende. Som sagt, den nya $14 000 Nikon 400 mm f/2.8 TC VR S har inte heller detta, så dess uteslutning här borde inte förvåna mig även om den fortfarande gör en besviken. Positivt är att det här objektivet har en stativfot som är mycket bekväm för att bära portföljen, medan Z 400 mm f/2.8 kommer med en som är något för kort.

Motljusskyddet är ett ganska intressant ämne med det här objektivet. För det första är det överraskande nog inte den påskruvade typen du vanligtvis får med dyra superteleobjektiv. Istället är det en bajonettstil som är påslagen och vriden för att låsa. Den har en snygg gummerad fälg, en tråkig interiör för att stoppa reflexer och är överlag inte en dålig design. Istället för ett plastlock kommer objektivet med en dragsko som ser ut som en påse för att täcka det främre elementet och passar inte riktigt utan huven monterad.

Detta leder rakt in i ett ämne som jag tycker är ganska intressant, dock: jag tror att många ägare kan bli huvlösa.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S-objektiv.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S objektiv i händerna.

Jag använde huven på objektivet i ett par dagar, men sedan insåg jag hur mycket det kastade av sig allt. Problemet är att det bara är enormt. Den lägger till fem och en halv tums längd till änden av linsen och den är ungefär sex och en halv tum bred.

Jag är väl medveten om att detta inte är något nytt för superteleobjektiv, men jag säger igen att det här objektivet känns annorlunda. Det känns tunnt, det känns lätt och det gör att motljusskyddet känns som om det är från en tidigare era.

Titta på linsens design och hur det blossar brant ut nära frontelementet. Allt är smalt till slutet. Med huven installerad är en mycket större del av objektivet fett. Överväg nu att vända motljusskyddet på detta och lägga till ett vadderat skydd. Den förvandlar den här smala linsen som är lätt att få i en ryggsäck (förutsatt att du har den längd som behövs) till en helt annan best med helt andra förvaringsbehov. Efter att ha kollat ​​om det här objektivet hade ett flare-problem (spoiler: det gör det inte), sa jag skruva på det och lämnade huven hemma den senaste månaden utan att se tillbaka. Istället för det enorma halvstyva linsfodralet använde jag en tight liten LensCoat Hoodie för att skydda framsidan under transporten.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Bildkvalitet

Nikon Z 800mm är konstruerad av 22 element i 14 grupper, inklusive tre element med extra låg spridning, ett brytningselement med kort våglängd och ett Phase Fresnel-element. Det finns en Nano Crystal Coat på elementen också.

Ur ett verkligt perspektiv, naturljusfotografering av vilda djur, är detta objektivs utvidgning väl kontrollerad. Det finns ett stänk av färg som samlats nära källan, men det övermannar inte hela ramen. Jag försökte få det här objektivet att ge mig några fula testresultat, men det är inte lätt. När jag tittar tillbaka genom mina foton, finns det inga märkbara färgkanter. Alla Nikons senaste superteleobjektiv som jag har använt har varit mästare på att bibehålla hög bildkvalitet.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.
Omfattningen av “problem” som hittats.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

I ett stöddokument uppger Nikon att Phase Fresnel-elementet kan orsaka ringformad färgreflex när en ljuskälla är i ramen eller kommer in i linsen från utsidan av ramenmen åtminstone från min användning såg jag inte att detta inträffade.

När man tittar på skärpan gjorde objektivet ingen besviken: på mina bilder finns varje bit av päls och fjäderdetaljer där. Upplösningsförmågan möjliggör också avsevärd beskärning utan misstankar. Som ett objektiv med maximal bländare f/6.3 kommer många fotografer att välja att behålla det där för att få ut mesta möjliga ljus för en snabbare slutartid. Den goda nyheten är att även vidöppen kommer inte skärpan att lida. Bilden nedan är tagen vid f/6.3, och varje hulling i fjädrarna kan urskiljas.

Detta objektiv använder en STM (stegmotor) för autofokus. Det är inte företagets senaste och bästa teknik, som skulle vara Silky Swift VCM som finns i 400 mm f/2.8 TC VR S, men jag har inte sett ett starkt fall i min fotografering där det behövdes. Det är tillräckligt snabbt för att inte bli ett problem när man gör dramatiska förändringar i fokusavstånd, även om det inte är snabbt. Så snabbt går det dock när man gör vanligare fokusskiftningar, till exempel från 20 fot till 30 fot.

Den har ett minsta fokuseringsavstånd på 16,41 fot (fem meter). Det låter långt, men vid 800 mm för många motiv på det avståndet kommer det att fylla ramen kanske mer än du vill. För det mesta tyckte jag inte att det var begränsande, men det finns en anpassningsperiod att komma ihåg att jag skulle behöva ta ett par steg tillbaka från där jag vanligtvis fotograferar med 500 mm eller 600 mm och ett kortare minsta fokusavstånd.

När du fotograferar med 800 mm handhållen är vibrationsreducering en kritisk komponent i detta objektiv. Nikon hävdar att objektivet kan kompensera för skakning upp till fem och ett halvt stopp i kombination med Z9 eller fem stopp bara från objektivet. Det är magi, med tanke på att linsens synfält är cirka tre grader. Efter att ha arbetat med det här objektivet är det säkert att säga att regeln “en över brännvidden” fortfarande är väl begravd i det förflutna.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Guldstandarden för Super-Telephoto Primes

Så, vad är haken? jag vet inte. Jag har verkligen ingen aning om varför det här objektivet inte kostar dubbelt så mycket som $6 500 som Nikon begär eftersom jag tror att företaget kunde ha kommit undan med det. För fotografer som inte kan få tillräckligt med brännvidd, kommer de avancerade 800 mm-objektiven alltid med insikten att de kommer att vara enorma, tunga och dyra. Det här objektivet är inte någon av dessa saker, jämförelsevis och enligt min erfarenhet görs inga stora uppoffringar heller.

Väntelistor och beräknade leveranstider för det här objektivet når ett halvår från vad jag har sett, och jag tror att det kan vara den enda “fångsten” för objektivet: det kommer inte att vara lätt att få tag på utan mycket tur, kl. åtminstone för tillfället.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S exempelfoto.

Finns det alternativ?

Det finns en, men det är inga goda nyheter. Du måste vara helt galen för att spendera 16 300 $ och köpa ett nytt F-fäste Nikon 800 mm f/5.6E AF-S FL ED VR och anpassa det för användning på en Z-fäste kamera. Det är nästan $10 000 dyrare och ger dig bara ett tredje stopp av ljus. Det är också 10 pund mot 5,25 pund på Z 800 mm. Det kan vara den sämsta affären inom fotografering för dem som har flyttat till Nikon spegellöst.

Just nu skulle jag inte överväga något annat som kan jämföras med Nikon Z 800mm f/6.3. Det är en unik lins för alla märken och system när det gäller dess designpaket, bildkvalitet och pris. Enligt företagets färdplan för objektiv från 2021 planerar Nikon dock att ta fram ett 600 mm prime-objektiv och ett 200-600 mm zoomobjektiv. Att lägga till en 1,4x telekonverter skulle konvertera dessa linser till 840 mm till priset av ytterligare ett ljusstopp.

Ska du köpa den?

Ja. Nikon Z 800 mm f/6.3 VR S är den nya guldstandarden för superteleobjektiv när man tar hänsyn till räckvidd, vikt, byggkvalitet, bildkvalitet och pris.

.

Loading...