Nikon Z 800mm f/6.3 VR S anmeldelse: i en klasse for sig

Nikon Z 800mm f:6.3 anmeldelse

Nikon Z 800 mm f/6.3 VR S er en anomali: Objektiv med denne slags brændvidde og blænde burde ikke være så let at bruge og billigt. Så hvad er fangsten?

Byg kvalitet

Måler 5,6 tommer (140 millimeter) ved frontelementet med 15,2 tommer (385 millimeter) i længden, dette er ulig noget andet high-end 800 mm objektiv set før. Til sammenligning er Nikons sidste 800 mm f/5.6 til F-mount næsten en tomme bredere og tre tommer længere. Denne sammenligning bliver virkelig vild, når man ser på forskellen i vægt: den nye Z 800mm f/6.3 vejer kun 5 pounds 4 ounces, hvorimod den tidligere 800 mm f/5.6 vejer 10 pounds 1 ounce.

Dette vil ikke være en sammenligningsanmeldelse, men det skal siges, fordi dette fuldstændig ændrer, hvordan og hvor den nye 800 mm bruges. Min tid med objektivet var altid håndholdt med Nikon Z9. Hvis du også er vant til at fotografere lange linser håndholdte, vil denne passe lige ind i det, du allerede er vant til. Jeg var i stand til at holde kameraets søger op til øjet, så længe jeg havde brug for det, mens jeg ventede på et skud, og det skal igen udtrykkes, at jeg taler om et 800 mm objektiv, der vejede en arm-slingrende 10 pund i den sidste generation. Hvilket fremskridt!

Tager man et nærmere kig på objektivets layout, har monteringssiden en 46 mm drop-in filterholder, der kan udskiftes med et separat drop-in cirkulært polariserende filter med et kontrolhjul. Der er også et par kontakter og knapper her, inklusive en Memory Set-knap, L-Fn-knap, fokustilstandsknap og fokusafstandsbegrænserkontakt med muligheder for fuld eller 10 meter til uendelig.

En iøjnefaldende udeladelse er, at der ikke er nogen måde at skifte mellem vibrationsreduktion (VR) fra en objektivkontakt. Dette problem forværres af det faktum, at vi stadig ikke kan tildele VR til en brugerdefineret knap for hurtig adgang på Z9. Når VR er indstillet til On, Sport og selvfølgelig Off, fungerer hver især meget forskelligt, og dette er noget, jeg håber, bliver løst før snarere end senere.

Fokusringen har en ordentlig sund størrelse med gummiribber. Den har jævne starter og stop, men jeg synes, at svinget har en smule mere friktion, end jeg foretrækker, når jeg bevæger mig hurtigt. Overgangen af ​​start og stop gør hele forskellen for hårdere ringe, og selvom det kunne være bedre, finder jeg stadig det, vi har her, acceptabelt.

På den anden side kunne placeringen ikke være bedre, da den er placeret lige foran hvor min hånd hviler. Det betyder, at mine fingre befinder sig på den uden at skulle justere.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S objektiv.

Foran fokusringen er en kontrolring, der kun kan programmeres til at styre blænde, eksponeringskompensation og ISO. Denne ring er ret stiv og kræver meget mere indsats at flytte med en finger. Som det er vendt, er ændringerne drastiske. Omkring 30 graders spin (12 til 1 på et analogt ur) er nok til at feje gennem hele blænde- eller ISO-området.

Der er yderligere fire L-Fn2-knapper i dette område, der vender mod toppen, bunden og siderne, selvom de alle vil styre den samme brugerdefinerede funktion, der er indstillet i kameraets menusystem.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S objektiv.

Stativkraven på dette objektiv er ikke aftagelig og har ikke pæne klikstop ved hver 90-graders drejning for hurtig nivellering uden udseende. Når det er sagt, så har den nye $14.000 Nikon 400 mm f/2.8 TC VR S heller ikke dette, så dens udelukkelse her burde ikke overraske mig, selvom den stadig skuffer. På en positiv bemærkning har dette objektiv en stativfod, der er meget behagelig at bære dokumentmappe, mens Z 400 mm f/2.8 kommer med en, der er lidt for kort.

Modlysblænden er noget af et interessant emne med dette objektiv. For det første er det overraskende nok ikke den påskruede type, man normalt får med dyre superteleobjektiver. I stedet er det en bajonetstil, der er slået på og snoet for at låse. Den har en flot gummieret kant, et kedeligt interiør til at stoppe refleksioner og er generelt ikke et dårligt design. I stedet for en plastikhætte kommer objektivet med en pose, der ser ud med snoretræk, til at dække frontelementet og passer ikke rigtigt uden hætten påsat.

Dette fører lige ind i et emne, som jeg dog synes er ret interessant: Jeg tror, ​​at mange ejere kan blive hætteløse.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S objektiv.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S objektiv i hænderne.

Jeg brugte hætten på objektivet i et par dage, men så indså jeg, hvor meget det kastede alt af sig. Problemet er, at det bare er enormt. Det tilføjer fem og en halv tommers længde til enden af ​​objektivet, og det er omkring seks en halv tommer bredt.

Jeg er godt klar over, at dette ikke er noget nyt for superteleobjektiver, men jeg fortæller dig igen, at dette objektiv føles anderledes. Den føles slank, den føles let, og den får solblænden til at føles, som om den er fra en tidligere æra.

Se på designet af objektivet, og hvordan det stejlt blusser ud nær frontelementet. Alt er slankt til det sidste. Med hætten installeret er en meget større del af objektivet fedt. Overvej nu at vende modlysblænden på denne og tilføje et polstret dæksel. Det gør denne slanke linse, der er nem at passe i en rygsæk (forudsat at du har den nødvendige længde) til et helt andet dyr med helt andre opbevaringsbehov. Efter at have tjekket, om dette objektiv havde et flare-problem (spoiler: det gør det ikke), sagde jeg skru det og lod hætten blive hjemme i den sidste måned uden at se mig tilbage. I stedet for det enorme halvstive linseposecover brugte jeg en stram lille LensCoat-hættetrøje til at beskytte fronten under transport.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Billede kvalitet

Nikon Z 800mm er konstrueret af 22 elementer i 14 grupper, herunder tre ekstra-lav spredningselementer, et kortbølgelængde brydningselement og et Phase Fresnel-element. Der er også en Nano Crystal Coat på elementerne.

Fra en virkelig verden, naturligt lys dyreliv fotografering perspektiv, er flaringen af ​​dette objektiv godt kontrolleret. Der er et sprøjt af farve samlet i nærheden af ​​kilden, men det overdøver ikke hele rammen. Jeg prøvede at få denne linse til at give mig nogle grimme resultater til test, men det er ikke let. Når jeg ser tilbage gennem mine billeder, er der ingen mærkbare farvekanter. Alle Nikons seneste superteleobjektiver, som jeg har brugt, har været mestre i at opretholde høj billedkvalitet.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.
Omfanget af “problemer” fundet.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

I et støttedokument oplyser Nikon, at Phase Fresnel-elementet kan forårsage ringformet farvet flare, når en lyskilde er i rammen eller kommer ind i linsen uden for rammenmen i det mindste fra min brug, så jeg ikke dette ske.

Når man ser på skarpheden, skuffede objektivet ikke: På mine billeder er hver en smule pels- og fjerdetaljer der. Opløsningsevnen giver også mulighed for betydelig beskæring uden mistanke. Som et objektiv med maksimal blænde på f/6.3 vil mange fotografer vælge at beholde det der for at få mest muligt lys til en hurtigere lukkerhastighed. Den gode nyhed er, at selv på vid gab, vil skarpheden ikke lide. Billedet nedenfor er optaget ved f/6.3, og hver modhage i fjerene kan ses.

Dette objektiv bruger en STM (trinmotor) til autofokus. Det er ikke virksomhedens nyeste og bedste teknologi, som ville være den Silky Swift VCM, der findes i 400 mm f/2.8 TC VR S, men jeg har ikke set en stærk sag i min optagelse, hvor den skulle være. Det er hurtigt nok til ikke at blive et problem, når du laver dramatiske skift i fokusafstand, selvom det ikke er hurtigt. Så hurtigt er det dog, når man laver mere almindelige fokusskift, for eksempel fra 20 fod til 30 fod.

Den har en minimumsfokusafstand på 16,41 fod (fem meter). Det lyder langt, men ved 800 mm for mange motiver på den afstand, vil det måske fylde rammen mere, end du ønsker. Det meste af tiden fandt jeg det ikke begrænsende, men der er en tilpasningsperiode til at huske, at jeg skulle tage et par skridt tilbage, fra hvor jeg typisk optager med en 500 mm eller 600 mm og en kortere minimum fokusafstand.

Når du optager med 800 mm håndholdt, er vibrationsreduktion en kritisk komponent i dette objektiv. Nikon hævder, at objektivet kan kompensere for rystelser op til fem et halvt stop kombineret med Z9 eller fem stop kun fra objektivet alene. Det er magi, i betragtning af at objektivets synsfelt er omkring tre grader. Efter at have arbejdet med dette objektiv, er det sikkert at sige, at reglen om “en over brændvidden” stadig er godt begravet i fortiden.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Guldstandarden for Super-Telephoto Primes

Så hvad er fangsten? Jeg ved ikke. Jeg aner virkelig ikke, hvorfor dette objektiv ikke koster det dobbelte af de $6.500, som Nikon beder om, fordi jeg tror, ​​at virksomheden kunne være sluppet af sted med det. For fotografer, der ikke kan få nok brændvidde, kommer de avancerede 800 mm-objektiver altid med den forståelse, at de vil være enorme, tunge og dyre. Denne linse er ikke nogen af ​​disse ting, relativt set og fra min erfaring bliver der heller ikke gjort store ofre.

Ventelister og estimerede forsendelsestider for dette objektiv er ved at nå et halvt år fra, hvad jeg har set, og jeg tror, ​​det kan være den eneste “fangst” for objektivet: det bliver ikke nemt at få fat i uden en masse held, kl. i hvert fald foreløbig.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S eksempelbillede.

Er der alternativer?

Der er en, men det er ikke gode nyheder. Du skal være ude af tankerne for at bruge $16.300 og købe et nyt F-mount Nikon 800mm f/5.6E AF-S FL ED VR og tilpasse det til brug på et Z-mount kamera. Det er næsten $10.000 dyrere og giver dig kun et tredje stop lys. Det er også 10 pund mod 5,25 pund af Z 800 mm. Det er måske den værste aftale inden for fotografering for dem, der er flyttet til Nikon spejlløst.

Lige nu ville jeg ikke overveje noget andet, der kan sammenlignes med Nikon Z 800mm f/6.3. Det er en unik linse på tværs af alle mærker og systemer med hensyn til dens pakke af design, billedkvalitet og pris. Ifølge virksomhedens linsevejkort fra 2021 planlægger Nikon dog at bringe et 600 mm primeobjektiv og et 200-600 mm zoomobjektiv ud. Tilføjelse af en 1,4x telekonverter ville konvertere disse linser til 840 mm på bekostning af endnu et lysstop.

Skal du købe det?

Ja. Nikon Z 800 mm f/6.3 VR S er den nye guldstandard for superteleobjektiver, når der tages højde for rækkevidde, vægt, byggekvalitet, billedkvalitet og pris.

.

Loading...