Man bygger “Next-Level”-objektiv med Crazy 35 mm f/0.4 Equivalent Bokeh

En brittisk man har byggt sitt eget objektiv med en supersnabb 35 mm f/0,4 ekvivalent bokeh som är konstruerad kring en gammal episkopsprojektorlins och ett mekaniskt system för kontroll av fokus.

Matt Perks, aka DIYPerks, är en pysslare som inte köper något han inte kan bygga. På sin YouTube-kanal har Perks byggt allt från en DIY 4K-hembioprojektor till en DIY-mikrofon för att spela in ljud i sin hemmabyggda studio med hemmabyggda videolampor.

I det här fallet vände Perks sin uppmärksamhet till en vintage episkoplins skördad från en gammal konstprojektor. En episkopsprojektor var mycket populär på 1960- och 1970-talen och skulle passa över ett konstverk eller något föremål som en användare skulle vilja projicera på en vägg eller duk. De var populära i skolor på grund av deras låga kostnad och ljusa projicerade bild, som erhölls genom att lysa inuti projektorhuset, ner mot motivet. Ljuset skulle sedan reflekteras från en spegel och genom episkopets lins på väggen.

Som Perks medger har episkop till stor del lämnats kvar av teknikens stadiga marsch in i den digitala sfären, vilket han uppenbarligen ser som en verklig skam eftersom episkoplinsen erbjuder en anmärkningsvärd bokeh tack vare dess otroligt stora bildfält – i storleksordningen 500 mm. För att sätta det i perspektiv har den vanliga smartphonekamerans bildsensor en bildcirkel på ungefär åtta millimeter, eller 0,016 storlek.

För att uppnå målet att använda den episkopiska linsen med sin kamera, måste Perks skapa ett enormt hölje och fokuseringsmekanism från grunden. Och även då är det största hindret för att ta en bild att det inte finns en digital bildsensor som är tillräckligt stor för att fånga hela bildcirkeln som episkopets lins kan erbjuda.

Ett alternativ skulle vara att fånga bilden när den projiceras från väggen, men det kommer med sin egen uppsättning bildkvalitetsproblem från distorsion till brus. För att inte tala om att det skulle förhindra någon form av mobilanvändning alls.

Det andra alternativet skulle vara att projicera bilden på en ogenomskinlig yta och sedan fånga bilden från den. Detta öppnade för möjligheten att ta arrayen nästan var som helst om designen var tillräckligt portabel.

Perks använde en diffusor inklämd mellan två bitar av akryl och sedan byggd runt ett pyramidformat aluminiumhölje som en anpassad ljusskärm. Två, faktiskt: en för att hålla episkopets lins och en för hans Canon R5 spegellösa fullformatskamera. Han lade sedan till en Fresnel-lins emellan för att eliminera oönskad vinjettering.

Med en origami-vikt svart bälg för att blockera så mycket intilliggande ljus som möjligt och en 3D-printad joystick-fokuseringsmekanism för att styra hela systemet, var Perks redo att testa sin besvärliga, men ändå intressanta array. Resultaten kan bäst beskrivas som att de ser mer ut som en direkt sensorbild, snarare än att fånga en reflektion från en ogenomskinlig yta.

Episkopets lins producerar optiskt en drömlik bild med otrolig bakgrundsseparation. Perks kom fram till att hans anpassade linsarray har en crop-faktor på 0,08 och en bländare på f/0,4, vilket Perks hävdar gör hans rigg dubbelt så snabb som en $200 000 Zeiss 50 mm f/0,7. Arrayen fungerar till och med med en smartphone, vilket skapar en optisk bokeh som är mycket mer naturlig än den simulerade replikeringen som dagens telefoner producerar genom beräkningsfotografering.

Perks jämför sin episkopsrigg med porträttläget i de flesta nya smartphones, som använder datorfotografering för att applicera en konstgjord oskärpa i bakgrunden.

Den totala kostnaden för att bygga hans DIY “Perkiscope” episkoplinsarray är bara $200. Perks har lovat en nedladdningslänk för alla planer på att bygga en egen episkopkamerarigg, men vid tidpunkten för publiceringen hade den ännu inte synts i videobeskrivningen. Även beväpnad med dessa instruktioner kan själva linsen vara det svåraste att köpa för projektet på grund av dess vintage karaktär.


Bildkrediter: Alla bilder av Matt Perks

.

Loading...