Kusliga bilder av Shanghais sista dagar innan dess brutala aprillåsning

shanghailockdown

Fotograf Anthony Reed var en av de sista personerna som fick vara ute i Shanghai innan en drakonisk låsning för Covid-19 kom på plats i början av april.

På grund av att han bodde i en anläggning som var en av de sista som gick i total låsning, hade den brittiska fotografen turen att vandra i den normalt surrande metropolen när den var nästan helt tom.

Beväpnad med en Fuji GFX 100s och ett 50 mm-objektiv, fångade Reed hemsökande stadsbilder på kända platser som Jingan-templet, Sichuan-bron och Pearl TV Tower. Men istället för att fyllas av liv ser bilderna ut som om de är tagna från en postapokalyptisk film.

shanghailockdown

Att prata med PetaPixelförklarade Reed att han kunde röra sig i staden medan de flesta fotografer redan var inlåsta i sina lägenheter.

“Den stadsomfattande låsningen gjorde det omöjligt att röra sig. Andra fotografer fokuserade mer på den mänskliga aspekten, testcentren för covid, de avspärrade föreningarna och säkerhetsvakterna som lämpar sig för hazmat. Jag ville dokumentera det bredare landskapet för att ge mer av en psykologisk känsla av hur det kändes att bo i en så stor stad mitt i en pågående kris”, förklarar Reed.

“Att ta med mig kameran på de här gatorna är hur jag skulle spendera mycket av min fritid. Med tanke på omständigheterna fanns det en känsla av skyldighet, det var ett historiskt ögonblick och det här är några av de sista bilderna jag kommer att ha från Shanghai.”

Reed hade en flygbiljett bokad till New York men hade svårt att hitta ett Covid-test som skulle tillåta honom att resa till flygplatsen. Det innebar dagar av förhandlingar med hans grannskap för att få de papper som skulle tillåta honom att lämna.

Noll Covid-policy

Shanghai var planerad att gå in i en fyra dagars låsning den 1 april, men det varade faktiskt i två månader, med 25 miljoner människor instängda i sina hus.

Kina, under president Xi Jinping, driver en noll-covid-politik som upprätthålls via strikta låsningar när fall börjar öka.

Störande videor som visar människor som skriker från sina lägenheter när de nekats tillgång till grundläggande saker som mat och medicin dök upp på internet. Invånarna satte också sina tomma kylskåp på sina balkonger för att visa gåtan de befann sig i.

En fotograf Brit utomlands

Reed flyttade till Kina 2008 efter att det började öppnas för det internationella samfundet. Han tillbringade ett decennium med att bygga upp ett fotografiföretag i Shanghai med sin identiska tvillingbror Phillip.

“Vi är specialiserade på att producera foto- och videoinnehåll för företag med ett specifikt fokus på konst, design och arkitektur”, säger Reed.

“När vi ser framåt kommer vi att flytta vårt fokus från New York och Shanghai till New York och London och vi ser fram emot nästa kapitel.”

shanghailockdown

Ett foto av en tom flygplansterminal kan vara Reeds sista någonsin av Shanghai.

Mer av Reeds verk kan hittas genom att besöka hans Instagram och hemsida.

.

Loading...