Ikoniska foton av band och musiker som tagits om på deras ursprungliga platser

John Lennon och Yoko Ono, september 1980. Foto av Kishin Shinoyama

Fotograf Steve Birnbaum har återskapat musikhistorien genom att fotografera bilder av musiker och band på exakt den plats där de ursprungligen fotograferades. Projektet startade 2010, och sedan dess har han täckt 500 till 600 inspelningsplatser från 100 till 150 dagar på ett år.

Birnbaum börjar med ett befintligt foto av musiker. Därefter spårar han den exakta platsen där det togs, placerar fotot i handen så att platsen i bilden och bakgrunden är i linje med varandra för att skapa en sömlös komposition, och tar sedan ett annat foto.

“Jag startade projektet redan 2010 och arbetade från familjefoton med samma koncept att matcha dem med platserna de togs”, berättar Birnbaum PetaPixel. “Jag blev inspirerad av en fotograf som fotoblandade krigsfotografi med dagens faktiska platser [that he found in a British tabloid].”

Led Zeppelin-omslag till deras Physical Graffiti-album. Designad av Peter Corriston. Foto av Elliot Erwitt

Birnbaum försöker undvika att gå online och se var platsen är eftersom det skulle ta det roliga ur det. Han gillar att utmana sig själv att leta igenom intervjuer, undersöka fotograferna, musikernas tidslinje under vissa perioder och andra metoder. Men ibland kommer han också att gå igenom Google Maps och gå gata till gata, leta efter platsen och försöka matcha den.

Steve Birnbaum fotograferar nära Central Park, New York City

Ibland finns det en serie fotografier av samma musiker på samma plats, men vanligtvis är varje plats unik för fotografiet.

“Jag personligen finner inspiration från att vara på samma plats som de en gång stod”, säger Birnbaum.

Birnbaums favoritbilder är från konstnärer som har inspirerat honom mest: Kurt Cobain och Nirvana.

Skapa den sammansatta bilden helt i kameran

”För det mesta skriver jag ut bilden själv [at Staples] från onlinekällor”, förklarar Birnbaum. “Jag skriver alltid ut dem innan jag går till platsen. Ibland kommer jag att använda ett faktiskt skivomslag, som Simon och Garfunkels Greatest Hits, istället för att skriva ut ett fotografi.

“De varierar i storlek, allt från 5×7 till 8×10, och jag letar alltid efter bilder av högsta kvalitet innan jag skriver ut dem. Om den enda tillgängliga bilden är lågupplöst eller har en vattenstämpel över sig som hindrar fotografiet, kommer jag inte att använda den.”

Steve Birnbaum fotograferar i NYC

Birnbaum skriver ut fotot på tjockt kartong som inte är för tjockt. Han gillar att ha flexibiliteten att böja och placera fotografiet lite om det behövs för att matcha det bättre med platsen. Detta är särskilt viktigt om webbplatsen har förändrats en hel del och har nya landmärken och föremål som han kan behöva arbeta runt.

– Det är många saker som spelar in [whether he holds the photo from the sides or the bottom center], säger Birnbaum när han förklarar sin positioneringsteknik. ”Försöker främst att få det bästa greppet för att hålla fotot stadigt medan du ställer upp kameran och försöker att inte bli påkörd av en bil.

Bruce Springsteen 1978 i Haddonfield NJ. Foto av Frank Stefanko
Elvis Presley med fans utanför CBS TV Studio 50 scendörren den 17 mars 1956. Foto av Alfred Wertheimer

“Jag tror att mina bilder är mest effektiva när du ser mig hålla originalbilderna på de platser där de togs, sedan tittar du på den tomma ramen för hur platsen ser ut nu.

“Jag har börjat göra det på senare tid och det har verkligen en effekt på människor. Speciellt bilderna på människor som inte längre är med oss. Det är något vackert kusligt med det. Den exakta känslan jag hoppas uppstår när jag tittar på mina bilder.”

Kurt Cobain i sitt hem i Los Angeles 1992. Foto av Guzman

Även om den slutliga bilden är en sammansättning av en bild i en bild, måste allt skapas i kameran och inte i posten. Det finns ingen digital flyttning av fotot senare för att göra det bättre anpassat.

Birnbaum kan göra små justeringar av bilder på Instagram, men det är allt – Photoshop eller något annat redigeringsprogram är ett stort nej för honom.

De flesta fotograferingarna görs på söndagar då det är få parkerade bilar som Birnbaum måste kämpa med i kompositionen.

The Ramones, 1977 för omslaget till deras album Rocket to Russia. Foto av Danny Fields.
Ramones på Sunset Marquis Hotel 1977. Foto av Danny Fields.
David Bowie, 10 januari 1997 utanför Tea and Sympathy NYC. Den här bilden togs efter hans 50-årsdagsspelning på MSG. Foto av Kevin Cummins.
Avril Lavigne för omslaget till hennes album Let Go från 2002. NYC. Foto av John Arsenault

Även om originalbilden är tagen på natten, föredrar Birnbaum att ta den under dagen.

“Det ger bättre klarhet i originalfotografiet”, säger Birnbaum. “Och det finns en bra sammanställning för tittaren att se hur platsen ser ut nu kontra hur den såg ut när fotografiet ursprungligen togs, och dagtid är det bästa sättet att göra det, tycker jag.”

Prince för omslaget till hans album Purple Rain, 1984. Tagen på baksidan av Warner Bros Studios. Foto av Rob Slenzak

Birnbaum föredrar också svartvitt framför färg.

“Svartvita bilder fungerar bra för det jag gör”, förklarar han. “Det ger en mer historisk känsla åt dessa bilder, efter att de ofta tagits för decennier sedan. Som en personlig preferens gillar jag svartvita bilder ändå.”

John Lennon och Yoko Ono, 1973 i NYC. Foto av Bob Gruen

Få kontakt med fotografer och musiker

Birnbaum taggar originalfotografen när han lägger upp bilden på sitt konto @bandtvättaren. Detta har resulterat i många minnesvärda relationer med fotografer. Han kontaktar dem dock aldrig i förväg för att fråga var bilderna är tagna.

Foo Fighters 1997. Los Angeles CA. foto av Dan Winters
Notorious BIG, sommaren 94 Brooklyn NY. Foto av David McIntyre
Will Smith, fortfarande från inledningen av Fresh Prince of Bel Air

“Precis inkommet [Bieber] sa att han verkligen gillade det jag gjorde och att fortsätta med det och såg fram emot att se fler inlägg”, nämner Birnbaum stolt.

Christopher Stein, medgrundare, gitarrist i new wave-bandet Blondis och en skicklig fotograf, har varit “super snäll” om vad Birnbaum gör.

Bob Dylan för omslagsbilden till hans album Highway 61 Revisited från 1965. Foto av Daniel Kramer
The Doors, 1969 i Los Angeles, CA. Foto av Henry Diltz.

Henry Diltz är en musikfotograf som har spelade in mer än 250 skivomslag och tusentals reklambilder på 60- och 70-talen, inklusive det ikoniska Morrison Hotel-omslaget för Dörrarna.

“Det har varit fantastiskt att ha en kontakt med honom [Diltz] genom sociala medier och bilderna på hans jag har använt”, säger Birnbaum. “Han har varit så vänlig att marknadsföra de fotografier jag har tagit och vad jag gör och dela dem på sin sida.

Nirvanas In Utero liner konstverk. Foto tagen 1992 av Kurt Cobain.
Ice Cube, filmstillbild från 1991 eller på bild från Boyz N The Hood-filmen. Regisserad av John Singleton
Jay Z, fortfarande för sin musikvideo till 99 Problems. Regisserad av Mark Romanek

“Det är trevligt när fotografer jag ser upp för att svara positivt som Henry.”

Andra fotografer Birnbaum har knutit till är Chris Floyd, Justin Borucki, Sam Erickson, Guido Harari, Tom Sheehan, Dan Winters, och Danny Clinch.

Birnbaum har aldrig fått ett klagomål från någon av fotograferna han har varit med i sitt projekt, och många har uppmuntrat honom att fortsätta med det.

The Grateful Dead, 5 maj 1968 vid bandshell i Central Park. Foto av Joe Sia
Michael Jackson vid Griffith Observatory 1979. Foto av Michael Salisbury
Madonna, 1983 NYC. Foto av Richard Corman

Professionell kamera kontra smartphone

“Jag började använda en Canon 5D Mark IV men tyckte att det var för krångligt att hålla fotot i min hand och [large and heavy] kamera i den andra”, säger musikfotografen. “Så jag bytte till en iPhone 11 med en Manfrotto 18 mm linsfäste och har använt det framöver.

“Att använda iPhone hjälper mig också att ladda ner fotot snabbare och göra det mer “omedelbart” och tillgängligt för den sociala plattformen. Ja, jag laddar upp direkt från min iPhone till Instagram, men jag lägger inte alltid upp bilden jag tog direkt när jag fortfarande är på platsen.

“När jag går ut för att fota brukar jag fota en massa bilder under en dag [never a quick grab shot], och jag gör ett inlägg ett par gånger i veckan… Jag vill inte bombardera folk med för många inlägg varje vecka. Dessutom, om jag vet att en årsdag, födelse, död, albumsläpp eller en historisk händelse relaterad till fotografiet är på väg, kommer jag att hålla posten tills dess.”

Woody Guthrie, 1943 på McSorley’s Old Ale House for LIFE Magazine. Foto av Eric Schaal
Sheryl Crow, 1997. Stillbild från hennes musikvideo till “A Change Will Do You Good”. Regisserad av Lance Accord och Sheryl Crow
Miles Davis 1969 i NYC. Foto av Glen Craig

Många har frågat om en potentiell bok, och det är något Birnbaum skulle älska att göra i framtiden, men han är inte säker på om eller när det kommer att hända och vad processen skulle vara vid det här laget.

Birnbaum är en professionell filmskapare (dokumentärer, reklamfilmer och musikvideor) som verkar utanför Philadelphia och New York City. Han har också fotograferat stillbilder, särskilt Harley Davidsons sociala och tryckta kampanj för deras elcykel och Hellmanns Real Mayonnaise.

Tupac, 1994 i Los Angeles. Foto av Mike Miller
Jim Morrison och hans hund Stone, 1968, utanför Ennis House som ligger på 2607 Glendover Ave Los Angeles. Foto av Paul Ferrara
Bob Dylan och Suze Rotolo, februari 1963 på Jones Street och West 4th NYC. Foto av Don Hunstein
Radiohead, 1996 i NYC. Foto av Roy Tee

“En del av min passion för det här projektet är att dela med folk ett brett utbud av musik, en del kanske de inte känner till förrän de ser mitt inlägg”, säger Birnbaum. “Jag hoppas kunna dela mitt breda utbud av musiksmak också.

“Det andra viktiga för mig är att lyfta fram dessa fantastiska fotografer som har inspirerat mig i min karriär. Förhoppningsvis kommer det att öppna deras verk för en ny publik och hjälpa till att cementera deras fantastiska fotografier som viktiga för musik och kulturhistoria.”

– Responsen har varit riktigt positiv. Det är ett sätt att vara kreativ samtidigt som jag arbetar med större projekt i min karriär som tar längre tid, och jag har en lista över platser jag skulle älska att resa till utanför NYC och LA [Washington DC recently, with hope for Japan and England in the future] där de flesta av mina bilder har tagits. Så jag planerar att hålla på så länge som alla de är i linje.”


Om författaren: Phil Mistry är en fotograf och lärare baserad i Atlanta, GA. Han startade en av de första digitalkamerakurserna i New York City kl International Center of Photography på 90-talet. Han var regissör och lärare för Sony/Popular Photography magazines Digital Days Workshops. Du kan nå honom här.


Bildkrediter: Alla bilder av Steve Birnbaum

.

Loading...