Google Pixel 6a recension: Keeping Things Familiar

Google Pixel 6a

När Google lanserar en telefon i A-serien, rinner den oundvikligen ner en del av sin fotograferingsförmåga till sin enda mellanregisterskjutare. De Pixel 6a ansluter sig till familjen och kommer med många bekantskaper i förhållande till andra Pixel-telefoner.

Det är inte bara hur det ser ut, utan också hur det fungerar, och synergin sträcker sig till kameran – men bara till en viss punkt. Google höll tillbaka några av sina mer komplexa verktyg för Pixel 6 och 6 Pro, men lade till ett nytt som, åtminstone för nu, är exklusivt för 6a.

Detta är telefonen som tilltalar snävare budgetar med sin prislapp på 449 $, såväl som till alla som inte vill ha eller behöver alla klockor och visselpipor. Kameran spelar fortfarande en ledande roll för att presentera den prisvärda grundsatsen som gör Pixel 6a tilltalande, så länge du accepterar kompromisser på vägen.

Designa och bygga

Googles designspråk för Pixel 6 flaggskepp inledde ett nytt utseende och känsla som fortsätter med den här enheten. Med tanke på att få marknader ens såg Pixel 5a, är Pixel 6a faktiskt “A”-uppföljaren för alla utanför USA och Japan.

Google Pixel 6a

Den mest uppenbara designegenskapen är remsan som innehåller den bakre kameragruppen, även om det är värt att notera att dess kanter inte sticker ut lika långt som de andra Pixel 6-telefonerna. Fodral kan skydda remsan lättare eftersom läpparna kan sticka ut tillräckligt för att skapa en stötfångare som håller linserna säkra. Jag rekommenderar alltid att du sätter ett fodral på vilken telefon som helst, men även när det är mellanklassmodeller är det värt sinnesfriden. Det är trevligt att se att Google tar extra skydd på tillräckligt stort allvar för att inkludera IP67 vattentäthet – samma som Pixel 5a och 6-enheterna.

Baksidan ser ut som glas, men är det inte. Det är precis den typen av plast som presenterar sig bra, särskilt med färgerna (kol, krita och salvia) som också speglar de andra Pixel 6-telefonerna. Vänd runt telefonen till framsidan och en 6,1-tums OLED-skärm är vänd mot dig med samma upplösning som Pixel 6 (inte Pixel 6 Pro). Du förlorar på en snabbare uppdateringsfrekvens, eftersom Google skär ner den till 60Hz här, och jag är inte klar över varför, givet 90Hz skulle helt klart ha varit möjligt.

Google Pixel 6a

I övrigt placerar blygsamma specifikationer telefonen i ett tydligt mellanregisterområde, som 6 GB RAM, 128 GB internminne och ett 4 410 mAh batteri. Du får samma Google Tensor-processor som de andra Pixel 6-telefonerna har, så det är rimligt att förvänta sig solid prestanda, särskilt eftersom den styrkretsen driver de funktioner som gör en Pixel annorlunda än andra Android-telefoner.

Kamerafunktioner

Det var fantastiskt att se Google gå med en helt annan bildsensor för de primära kamerorna i sina två flaggskepp, bara för att ta tillbaka allt med Pixel 6a. Huvudkameran (motsvarande 27 mm) använder samma 12,2 megapixel Sony IMX363-bildsensor som Google ständigt använde för att gå tillbaka till Pixel 3. Bortsett från kostnadsbesparingarna framstår det som ytterligare ett exempel på att företaget tror att dess mjukvaruberäkning kan pressa ut mer ut ur åldringssensorn.

Det gör bildresultaten något förutsägbara, ännu mer när du kastar in den 12-megapixel ultrawide kameran (motsvarande 17 mm), som är samma Sony IMX386-sensor utrustad i de andra två Pixel 6-flaggskeppen.

Google Pixel 6a

Det finns inget teleobjektiv, och trots att huvudkameran är anständig med en 2x digital zoom, blir det gradvis värre när du går förbi det. Att zooma in med den här telefonen känns som att gå tillbaka i tiden till Pixel 4 eller 5. Ingen riktig Super Res hybridzoom här, tyvärr.

Programvarufunktioner

Med tanke på förtrogenhet med hårdvaran kommer Googles mjukvara att vara allt annat än förvirrande. Kameragränssnittet kommer att se bekant ut för alla Pixel-användare, inklusive skjutreglagen för högdagrar/skuggor och färgtemperatur. Beräkningen av att rendera foton gör sitt när du tar en bild, även om du inte vet hur Google gör det.

Google Pixel 6a
Porträttläge

Saknas i action är de nyare rörelselägena som introducerats i de andra två Pixels 6-modellerna, som Action Pan och Long Exposure. Du kan fotografera i RAW i vilket läge som helst, men återigen, inget manuellt läge av något slag, vilket jag inte förväntade mig skulle debutera i en mellanklass Pixel ändå.

Det som är coolt är att Magic Eraser, funktionen som kan ta bort människor och föremål från foton, fungerar alldeles utmärkt här. Du hittar det under Verktyg i Google Foton och kan prova det med alla bilder du har i ditt fotobibliotek, inte bara bilder du tagit med Pixel 6a. En nyare är Camouflage – exklusiv för 6a just nu – som automatiskt kan ändra färgen på ett objekt för att bättre smälta in med resten av bilden. Till exempel, om du har ett foto som saknar mycket färg, men ändå finns ett ljust tecken eller föremål som sticker ut för mycket, kan det här läget göra det helt omättat eller färga om det för att bättre smälta in.

Google Pixel 6a
Magic Eraser, före
Google Pixel 6a
Magic Eraser, Efter

Andra grunder för Pixel gäller också. Dubbelklicka på strömknappen för att starta kameran från ett låst läge. Gör en vändgest i kameraappen för att växla mellan den bakre och främre kameran. Du kan också använda Quick Tap om du använder en kamera eller redigeringsapp från tredje part och vill starta den snabbare. Ställ in den i inställningarna för att starta den genom att bara dubbelklicka på baksidan av telefonen.

Bildkvalitet

Huvudkamera

Jag använde ordet förutsägbar tidigare, och för mig är det så Pixel 6a fotograferar. Trots de äldre komponenterna inuti är det mer än möjligt att få fantastiska bilder med den. Jag vill bara varna för att Googles programvara tenderar att återge bilder mer aggressivt här än i tidigare telefoner. När jag kom från en Pixel 6 Pro till 6a kunde jag se kontrasten i vad programvaran gjorde. Google tog ett mer subtilt tillvägagångssätt med Pro, medan det här nästan är som om det har ökat.

Google Pixel 6a

Google Pixel 6a

Det är där fotografering i RAW + JPEG kan vara till stor hjälp. Om du inte gillar Googles arbete, ta hand om det själv i Lightroom eller en annan app. Bländaröppningen f/1.7 hjälper till vid bilder i svagt ljus, även om bildstabilisering inte är lika effektiv, vilket förmodligen är anledningen till att skärpningen sätter igång för att dölja eventuella skakningar i händerna. Dynamiskt omfång är stabilt, även om detaljer tappar lite av sin dynamik jämfört med Pixel 6.

Google Pixel 6a
Nattläge
Google Pixel 6a
Fångad i RAW, redigerad i Adobe Lightroom

Den goda nyheten är att Googles Real Tone är inbakad i kameran och fångar olika hudtoner och hudtoner. Det gäller båda sidor, vilket innebär att selfies med den främre kameran också hanterar dem på samma sätt.

Ultrabred

Det finns inga större överraskningar här med tanke på hur vanlig denna bildsensor är för Pixel-telefoner. Jag är inte säker på att resultaten här kommer att skilja sig så mycket från Pixel 6, förutom att den senare ger bättre detaljer. Jag fick aldrig chansen att testa och fotografera med Pixel 5a, men jag misstänker att bilder jämförs med vad 6a kan göra.

Google Pixel 6a

Det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Mellanregistertelefoner varierar mycket när det kommer till ultravida bilder, speciellt när man kastar under varierande förhållanden. Jag har länge gillat Pixel-telefoner för bilder i svagt ljus med den ultravida, och kände mig ganska bra om dem här också.

Videofunktioner

Video har aldrig varit den starka sidan för Pixel-telefoner, men det finns åtminstone användbara delar som du kan använda med 6a. Tensor-chippet hjälper till att bearbeta video snabbare, vilket möjliggör ganska smidig 4K-video med HDR+. Även om det inte kommer att slå vad en iPhone 13 eller Samsung Galaxy A53 kommer att göra på videosidan, kommer det att gå bra om dina behov är blygsamma.

De vanliga funktionerna gäller, som Cinematic Pan, Slow Motion och Time Lapse. Fotografera med båda objektiven i 1080p eller 4K i 30fps eller 60fps. Talförbättring fungerar bara med den främre kameran för att bättre dra ut din röst i en mer trafikerad eller högljudd miljö. Det fungerar okej, men det skulle vara bättre när appar från tredje part använder det också.

En pålitlig mellanklass

Kanske är det ett bevis på Googles mjukvaruhärstamning att en telefon som Pixel 6a är ett värdigt val som en kompetent skytt. Detta trots att man använder bildsensorer långa i tanden och inte använder samma primära som finns i de andra Pixel 6-enheterna. Det är inte så att den här telefonen kommer att imponera på hur den fotograferar, det är att den hanterar de flesta fotograferingssituationer bra för de standarder du kan tillämpa på telefoner i mellanklassen.

Konkurrensen, särskilt när du ser bortom bara Apple och Samsung, skärps i det här utrymmet, och Google drar nytta av en brist på konsumentkunskap om sådana som Vivo, Xiaomi, Oppo och till och med OnePlus, till en viss grad. Pixel 6a kommer inte nödvändigtvis att imponera på erfarna mobilfotografer, men det skulle den förmodligen göra för dem som vanligtvis inte går för flaggskepp.

Google Pixel 6a

Finns det alternativ?

iPhone 13 och 13 Mini kommer verkligen att tänka på som alternativ, även om du betalar betydligt mer för att gå med någon av dem. För något mindre belastande för din plånbok kommer Samsung Galaxy A53 med liknande specifikationer och anständiga fotograferingsmöjligheter, även om den gör samma sak som Google gör, vilket är att återvinna samma kamerakomponenter.

Själva Pixel 6 presenterar sig som ett mycket lönsamt alternativ om du är villig att betala $150 mer. Det är fortfarande mindre än de tidigare nämnda iPhones och inom räckhåll för vad en mellanklasstelefon säljer för. Du får en bättre bildsensor att fotografera med, även om du förlorar på Camouflage som ett redigeringsverktyg om inte Google uppdaterar Pixel 6 och 6 Pro för att få det också.

Ska du köpa den?

Ja, speciellt om du uppgraderar från en Pixel 3a eller 4a. Den här telefonen kommer att kännas som ett större steg framåt jämfört med båda dessa. För $449det är en ganska bra affär för vad du får, och perfekt när du vill ha bra bilder utan att behöva de senaste krusidullerna.

.

Loading...