Fotografens surrealistiska bilder ser ut som ögonblicksbilder ur drömmar

Surrealistisk konceptfotografering

Med hjälp av en mängd rekvisita, dekorationer och rätt platser, ukrainsk fotograf Oleg Oprisco skapar surrealistiska drömliknande foton med många lager som avslöjar en historia unik för alla som ser hans verk.

Oprisco kommer från Lviv i västra Ukraina och började sin kreativa karriär vid tidig ålder av 16 när han började arbeta som fotostudioassistent. Det var ett bra tillfälle för honom att utforska alla olika filmfotograferingsprocesser, och han försöker sig på alla möjliga fotogenrer.

“Jag arbetade med fotografi, jag var omgiven av fotografer, alla mina vänner var fotografer, så det var en fantastisk miljö för utveckling och ständiga experiment”, berättar Oprisco PetaPixel.

”Jag kände snabbt att jag älskar att berätta historier, berättelser i flera lager som alla förstår på sitt sätt. Därför har jag i mer än 10 år förbättrat mina kunskaper inom den här genren.”

Drömlika världar fångade genom foton

Opriscos portfölj har vuxit till att omfatta en stor samling surrealistiska porträtt, vart och ett med ett tema som kan tolkas olika av varje tittare. För att hitta inspiration till sitt kreativa arbete vänder sig Oprisco helt enkelt till människorna omkring honom och deras livshistorier, talanger och färdigheter.

Surrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotografering

“Min uppgift som fotograf är att omvandla en stor berättelse till ett foto”, säger han. “Jag använder verktyg som rekvisita, plats, kläder, färg och komposition. Som en författare som avslöjar idén med boken med hjälp av kapitel, karaktärer, plottwists.”

Han är noggrant engagerad i varje skede av fotograferingen, inklusive förberedelserna. Oprisco skapar ofta kläder till sina modeller och använder riktiga rekvisita och dekorationer, med några av dem som ser lika stora ut som de gör på det slutliga fotot.

Surrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotografering

“Det här verkar vara en mycket ologisk, dyr och dum process – varför skapa stora kugghjul av trä i flera dagar om de kan ritas i editorn?” Oprisco berättar om utformningen av sina konstnärliga koncept. “Men när jag tillbringar dussintals timmar med att förbereda mig kan jag i detalj fundera över vad jag vill skapa, eller ändra handlingen tio gånger, eller så kan jag avbryta allt.”

Oprisco använder också film i mellanformat och “de enklaste och billigaste kamerorna”, som Kyiv 6C. För vissa kan detta tyckas vara en onödig komplexitet, men för Oprisco är utmaningarna och begränsningarna också det som hjälper honom att förvandla varje foto “till en lång berättelse om skapelse.”

Surrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotograferingSurrealistisk konceptfotografering

Dagens utmaning för Oprisco, en modern, surrealistisk konstfotograf, ligger i att hans land dras med i ett krig med Ryssland mer än något annat. Varje dag gör Oprisco och hans team, såväl som hans vänner och släktingar, allt för att hjälpa Ukraina i denna kamp.

“Jag hoppas att fred kommer snart och jag kommer att återgå till standardproblemen för en konceptkonstnär, som att hitta köpare, välja en plattform för implementering och kasta mig in i NFT-världen.”

Mer av Opriscos verk finns på hans Instagram och Facebook.


Bildkrediter: Foton av Oleg Oprisco.

.

Loading...