Fotograf skapar DIY-teleskop för att ta otroliga foton av månen

Teleskop och exempel

En fotograf har använt sin 3D-skrivare för att skapa ett imponerande 900 mm reflektorteleskop som är så enkelt att sätta ihop att “det är som att montera ihop möbler från IKEA.”

Designen, som Jonathan Kissner refererar till som “Hadley”, har en 114/900 mm reflektor med en sfärisk primärspegel inrymd i mestadels 3D-printade delar.

Kissner säger också att hans Hadley-teleskop kan fungera dubbelt som ett terrestriskt kikarsikte för att titta på vilda djur och till och med som ett långsamt f/8-zoomobjektiv för fotografering.

Ta bilder genom DIY-teleskopet

Kissner tar bilder genom teleskopet med en Google Pixel 4a mobiltelefon. För att bekämpa den atmosfäriska turbulensen som orsakar förödelse på bilder med lång exponering, valde han att spela in en video med 60 bilder per sekund.

“Varje ram som helst var sämre än vad vi skulle se vid okularet”, säger Kissner till PetaPixel. “Vår hjärna gör en hel del arbete som vettigt utifrån en brusig bild och kompositerar i farten. Denna process, som kallas “lucky imaging”, kan ge resultat långt utöver vad ögat ser, men detta kräver bättre data.

“Så småningom kommer jag att använda en astrokamera med de 3D-printade teleskopen, men ett steg i taget.”

När de har sparats importerar Kissner videorna han fångar till en app som heter Planetary Imaging PreProcessor (PPIP) och justerar dem sedan med en annan anropad Registax. Båda är gratisprogram tillgängliga online. Sedan, efter lite mer bildbehandling med GIMP, och han slutar med en användbar bild som är värd att dela online.

Kissner hoppas kunna ha en kameratillbehör som är designad för framtida användning. Han har också en annan teleskopdesign på sin sida samt en fokuseringsanordning och en Newtonsk spegelcell för ett reflektorteleskop.

Skapa DIY-teleskopet

Kissner bestämde sig för att skapa sitt DIY-teleskop på grund av mängden av vad han kallar “hobby killer”-kikaren i intervallet $100 till $200, som är svåra att använda med luddiga delar.

“Det är min förhoppning att fler människor genom att släppa detta kommer att hitta en öppen dörr till planetobservation och astrofotografi på nybörjarnivå”, skrev Kissner på sin Printables bygglogg.

Hadley är faktiskt hans andra försök att 3D-printa ett fungerande teleskop. Hans första var mer av en vägfinnare för att förfina sin design. Det omfattningen var mycket större, eftersom det var ett 152/1300 mm stort rött reflektorteleskop som Kissner medger att det var mycket svårt att bygga. Men med lärdomarna från den designen kunde han skapa en universell design som var både tillgänglig och praktisk, samtidigt som den var lätt att replikera.

Den grundläggande designen är centrerad kring delar som skrivs ut på en standard FDM 3D-skrivare. Varje modell har placerats i sin starkaste orientering och utan behov av slösaktiga stöd som kan lägga tid och kostnad för utskrifterna. Det finns totalt 27 olika delar för 3D-print. Designen använder också en typ av skruv (i varierande längder) och muttrar för att göra saker enkelt, och enligt Kissner fungerar antingen metriska eller imperialistiska.

Den största utmaningen för Kissner var själva spegeln. En traditionell parabolisk spegel som finns i stora teleskoparrayer skulle ha varit oöverkomligt dyr för ett teleskop av denna storlek. Men Kissner fann att med den brännvidd han var ute efter och dess förhållande var en sfärisk spegel en mer kostnadseffektiv stand-in. Kissner upptäckte också i sin forskning att många kommersiellt byggda scope gör en liknande kompromiss.

Kissner kunde hitta spegelset för ett 114/900 mm sfäriskt primärt och elliptiskt sekundärt par på eBay eller AliExpress för cirka $20, även om han sa att detta är benäget att fluktuera. Det finns också en lista för en liknande spegelset på Amazon. Lägg till det $100 i tryckmaterial och andra delar, plus en bra uppsättning okular för $50, och du har ett ganska effektivt teleskop för under $200.

En komplett lista över delar och planer för att bygga teleskopet finns på Printables.

Designen lämpar sig också för anpassningar, med extra starburst-effekter inklusive sex spikstilen i den nya James Webb teleskopstilen med fyra spikar på rymdteleskopet Hubble, eller till och med ett utseende utan diffraktionsspik.


Bildkrediter: Alla bilder av Jonathan Kissner.

.

Loading...