Foto på en boll av parande bin vinner BigPicture-tävlingen 2022

Vinnare av Grand Prize | Karine Aigner

The BigPicture Natural World Photography Competition 2022som belyser jordens biologiska mångfald och illustrerar de många hot som planeten står inför, har avslöjat sina vinnare och finalister.

Tävlingen drivs av California Academy of Sciences och bedöms av en panel bestående av natur- och naturvårdsfotograferingsexperter, inklusive Suzi Eszterhas, Sophie Stafford och bioGraphics bidragande fotoredaktör Jaymi Heimbuch.

Förra året tog vinnaren av det stora priset hem $5 000, samt att vara med i den årliga utställningen på California Academy of Sciences, medan vinnarna i varje kategori fick $1 0000 och också ställdes ut.

Stora priset

Det stora priset, som visas ovan, gick till Karine Aigner för hennes foto med titeln “Bee Balling”, en närbild av kaktusbin som svärmar ihop i en parningsboll. Bilden, tagen i Texas, är ovanlig eftersom kaktusbin är ensamma, men häckar i närheten av varandra i parningssyfte.

“Parning i bikulor sker ofta på extremt het, bar mark”, säger entomolog Avery Russell från Missouri State University.

“Så de grapplande hanarna kan riskera att laga mat själva. Könsförhållandet hos denna art är ofta väldigt skevt, med enstaka honor som dyker upp ibland, dussintals patrullerande hanar som hittar henne på några sekunder och potentiellt tusentals hanar som flyger över huvudet, tillägger han.

Parningssammansättningar varar bara i en vecka så fotografen Aigner hade turen att fånga just denna parningsboll. De inhemska bina spelar en avgörande roll som pollinatörer, särskilt för kaktusar med kaktus, en kritisk källa till näring för många arter i den torra amerikanska sydvästen.

Jordisk vinnare

Fotografen Bence Mate vann kategorin Terrestrial Life med en bild på en eurasisk bäver som gnager ett träd medan den belyses av morgonsolens första strålar. I närheten sitter tidigare fällda träd i det dimhöljda vattnet, med ett glödande spindelnät utsmyckat på en av stockarna.

Foto på en boll av parande bin vinner BigPicture-tävlingen 2022
Terrestrail vinnare | Bence Mate

Den fantastiska bilden visar hur bävrar förvandlar sina livsmiljöer genom att bygga dammar. De eurasiska bävrarna var en gång utbredd, men de stora gnagarna jagades till nästan utrotning på 1800-talet. Deras antal sjönk till en historisk låg nivå på 1 200 individer i början av 1900-talet, men efter en återintroduktionssatsning har bävrarna nu över en miljon individer.

Vinnare av vattenliv

Kaliforniens sjölejon är ikoniska medlemmar av Monterey Bays ekosystem men fotografen David Slater hittade en sorglig scen när han dykte på en sträcka av havsbotten. Det döda sjölejonet låg på sängen täckt av färgglada fladdermusstjärnor och dekorerade sjölejonets kropp.

Foto på en boll av parande bin vinner BigPicture-tävlingen 2022
Vattenlevande vinnare | David Slater

Fladdermusstjärnor är allätare och livnär sig på kadaver som fallit till havsbotten. De rör sig inte snabbt men timelapse-filmer har visat hur de kämpar rasande när asätarna jockeyar om position på en kadaver.

Nedan är de andra vinnarna och finalisterna.

Foto på en boll av parande bin vinner BigPicture-tävlingen 2022
Aquatic Finalist | Tom Shlesinger
Mänsklig finalist | Fernando Constantino Martinez Belmar
Terrestrial finalist | Jaime Culebras
Winged Winner | Sitaram maj
Landskapsvinnare | Tom St George
Mänsklig vinnare | Bence Mate
Terrestrial finalist | Jose Grandio
Konstvinnare | Pal Hermansen
Aquatic Finalist | Tony Wu

Bildkrediter: Detta galleri publicerades ursprungligen i biografisken oberoende tidskrift om natur och bevarande som drivs av California Academy of Sciences och mediapartner till BigPicture Natural World Photo Competition.

.

Loading...