Fortryllende billeder af Mars Canyon, der ville strække sig fra NY til LA

En udsigt over Tithonium Chasma, en del af Mars’ Valles Marineris-kløft | ESA

Den Europæiske Rumorganisation har frigivet fantastiske billeder af den enorme Valles Marineris-kløft taget af Mars Express.

Valles Marineris skærer på tværs af Mars ligesom Grand Canyon skærer på tværs af USA, bortset fra at Mars-kanonen er 20 gange bredere og fem gange dybere end det amerikanske vartegn.

Mars-kløften er 2.485 miles lang, over 124 miles bred og mere end fire miles dyb, og dværger Grand Canyon. Det betyder, at Valles Marineris ville strække sig hele vejen fra New York City på den amerikanske østkyst til Los Angeles på vestkysten. Det er den største canyon i hele solsystemet.

Mens forskere ved, at Colorado-floden dannede Grand Canyon for fem millioner år siden ved at erodere sten, er forskerne usikre på, hvordan Valles Marineris blev dannet. En teori er, at det skyldes, at tektoniske plader driver fra hinanden og forårsager en enorm “revne”, men en anden er troen, at den blev skabt af is, der smeltede ned i floder. Mens en yderligere teori er, at kløften faktisk er en stor kanal lavet af lava, der strømmer fra flanken af ​​Pavonis Mons.

En udsigt over Tithonium Chasma, en del af Mars’ Valles Marineris-kløft | ESA
Valles Marineris
Ius og Tithonium Chasma, en del af Mars’ Valles Marineris-kløft | ESA

Billederne fanget af European Space Agency (ESA) viser to skyttegrave, der udgør en del af det vestlige Valles Marineris. Kendt som Tithonium Chasma yder billederne ikke dybden af ​​kløften retfærdighed, da Alpens højeste bjerg, Mont Blanc, stadig ikke ville nå den øverste højderyg.

På toppen af ​​Tithonium Chasma bringer en plet mørkt sand – der kan være kommet fra et nærliggende vulkansk område – farvekontrast til billedet. Ved siden af ​​de mørke sandklitter er lys-tonede bjerge, der rejser sig mere end 9.800 fod i højden. For perspektiv stiger Mount Hesperus i Alaska til 9.828 fod.

Mars Expressen

Mars Express
Kunstnergengivelse viser Mars Express-rumfartøjet.

Mars Express, der blev lanceret i 2003, har et stereokamera med høj opløsning, som har en opløsning på omkring 10 meter. Udvalgte områder afbildes med en opløsning på to meter, og en af ​​kameraets største styrker er dets pegningsnøjagtighed opnået ved at kombinere billeder med to forskellige opløsninger. Det kan også 3D-billede, som afslører Mars topografi i fuld farve.

Såkaldt på grund af dens relativt korte interplanetariske rejse, da den blev opsendt, da Jordens og Mars kredsløb bragte de to planeter tættere på, end de havde været i omkring 60.000 år.

.

Loading...