Förtrollande bilder av Mars Canyon som skulle sträcka sig från NY till LA

Utsikt över Tithonium Chasma, en del av Mars’ kanjon Valles Marineris | ESA

European Space Agency har släppt fantastiska bilder av den enorma Valles Marineris-kanjonen tagna av Mars Express.

Valles Marineris skär över Mars som Grand Canyon skär över USA, förutom att Mars kanon är 20 gånger bredare och fem gånger djupare än det amerikanska landmärket.

Martian canyon är 2 485 miles lång, över 124 miles bred och mer än fyra miles djup och dvärgar Grand Canyon. Det betyder att Valles Marineris skulle sträcka sig hela vägen från New York City på den amerikanska östkusten till Los Angeles på västkusten. Det är den största kanjonen i hela solsystemet.

Medan forskare vet att Coloradofloden bildade Grand Canyon för fem miljoner år sedan genom att erodera bort sten, är forskare osäkra på hur Valles Marineris bildades. En teori är att det beror på att tektoniska plattor driver isär och orsakar en enorm “spricka”, men en annan är tron ​​att den skapades genom att is smälte ner i floder. Medan en ytterligare teori är att kanjonen faktiskt är en stor kanal gjord av lava som rinner från flanken av Pavonis Mons.

Utsikt över Tithonium Chasma, en del av Mars’ kanjon Valles Marineris | ESA
Valles Marineris
Ius och Tithonium Chasma, en del av Mars Valles Marineris kanjon | ESA

Bilderna fångad av European Space Agency (ESA) visar två skyttegravar som utgör en del av västra Valles Marineris. Känd som Tithonium Chasma, gör bilderna inte djupet av avgrunden rättvisa eftersom Alpens högsta berg, Mont Blanc, fortfarande inte skulle nå den översta åsen.

På toppen av Tithonium Chasma, en fläck av mörk sand – som kan ha kommit från en närliggande vulkanisk region – ger färgkontrast till bilden. Bredvid de mörka sanddynerna finns ljustonade berg som reser sig mer än 9 800 fot i höjd. För perspektiv stiger Mount Hesperus i Alaska till 9 828 fot.

Mars Expressen

Mars Express
Konstnärsrendering visar rymdfarkosten Mars Express.

Mars Express, som lanserades 2003, har en högupplöst stereokamera som har en upplösning på cirka 10 meter. Utvalda områden avbildas med två meters upplösning och en av kamerans största styrkor är dess peknoggrannhet som uppnås genom att kombinera bilder med två olika upplösningar. Den kan också 3D-bilda, vilket avslöjar Mars topografi i fullfärg.

Så kallad på grund av sin relativt korta interplanetära resa då den lanserades när jordens och Mars banor förde de två planeterna närmare än de hade varit på cirka 60 000 år.

.

Loading...