Dorothea Lange: Fotografen av landsbygdens Amerika under depressionstiden

Dorothea Lange var en amerikansk dokumentärfotograf som är mest känd för Migrerande mamma, ett ikoniskt foto av den stora depressionen. Hennes arbete hjälpte amerikaner att se de förödande effekterna av depressionen på landsbygden i Amerika, och Lange är nu hyllad som en pionjär inom dokumentärfotografi.

Lange föddes som Dorothea Margaretta Nutzhorn i Hoboken, New Jersey, den 26 maj 1895, men hon växte upp och gick på offentliga skolor och college i New York City. Hennes far övergav familjen när Lange bara var tolv, vilket ledde till att hon släppte sitt födelseefternamn (Nutzhorn) till förmån för sin mors flicknamn (Lange).

Efter college bestämde Lange och en vän att de skulle resa runt i världen innan de började sin karriär. De kom så långt som till San Francisco när de blev rånade och var tvungna att stanna och skaffa jobb.

Dorothea tog ett jobb vid fotofinishingdisken på ett varuhus. Hon hade redan bestämt sig för att bli fotograf och att arbeta med fotofinishing var ganska mycket ett fotograferingsjobb på nybörjarnivå vid den tiden. Hon fick snart jobb som fotografassistent på en porträttstudio.

Snart hade hon en egen studio som fotograferade de rika och samhället i San Francisco. Hennes studio blev tillhåll för artister, musiker, författare och fotografer från San Francisco. Denna gemenskap uppmuntrade varandra och hjälpte till att bygga upp en önskan att hjälpa de mindre lyckligt lottade.

Att utveckla ett hjärta för de undertryckta

En vanlig tanke i landet på den tiden var att fattigdom orsakades av lättja och att hälsoproblem var ett resultat av bristande renlighet och fattigdom. Som ett resultat var det mycket lite stöd för sjuka eller fattiga. Dorothea hade drabbats av polio som 7-årigt barn och fick en långvarig partiell funktionsnedsättning som följd. Hon hade en svag höger sida och gick haltande. Hon visste att dåliga saker kan hända bra människor och hon utvecklade en stark känsla av empati som ett resultat.

En av konstnärerna som hängde i hennes ateljé var en western-/cowboymålare vid namn Maynard Dixon. De blev förälskade och gifte sig snart och bildade familj. Men Dixon tillbringade mycket av sin tid på vägen och målade och paret gled isär och slutade i skilsmässa.

Samtidigt blev Dorothea mycket mer intresserad av gatufolket utanför hennes fönster än de rika framför kameran. Hennes fotografier av desperata och hemlösa människor på gatorna lockade uppmärksamheten från en högskoleprofessor i ekonomi vid namn Paul Taylor. Taylor forskade om jordbruksekonomi. De amerikanska böndernas svåra situation var vid denna tidpunkt i början av 1930-talet på den lägsta nivån.

Dorothea Lange sitter på en bil med en kamera i Texas. c.1935.

Paul och Dorothea började resa tillsammans, sammanbundna av en gemensam sak och snart av kärlek, han intervjuade migrerande lantarbetare och hon fotograferade dem när de gick. De gifte sig och inledde ett långt och fruktbart partnerskap. Taylor var motsatsen till Dixon på nästan alla sätt. Dixon var en konstnär och opålitlig, Taylor var en stabil högskoleekonomiprofessor. Taylor och Lange började snart arbeta för Farm Security Administration eller FSA, den statliga myndigheten med uppgift att hjälpa nödställda bönder.

Resettlement Administration-fotografen Dorothea Lange sitter på en Ford Model 40 i Kalifornien med en Graflex 4×5 Series D-kamera i knät.

Som professionell fotograf använde Dorothea Lange alltid den utrustning som hon tyckte var mest lämplig för jobbet. För det mesta var detta ett stort format Graflex Single-lins-reflex.

Migrerande mamma och den stora depressionen Amerika

Langes mest kända fotografi var av Florence Owens Thompson i mars 1936 i ett ärtplockarläger nära Nipomo, Kalifornien. Fotografiet, senare titeln Migrerande mammaskulle publiceras hundratals gånger och blev ansiktet utåt för den stora depressionen för många amerikaner.

“Migrantmamma.” Nipomo, Kalifornien. 1936. Foto Dorothea Lange.

Tillsammans reste de över hela USA och intervjuade alla möjliga människor i desperata situationer. Hennes fotografier publicerades i tidningar och tidskrifter när allmänheten började se de fasor som den stora depressionen hade tillfogat ett stort antal människor.

Migratory Cotton Picker, Eloy, Arizona. 1940. Foto Dorothea Lange.
The White Angel Breadline i San Francisco. 1933. Foto Dorothea Lange.
“Krossad, barnsjuk och bilproblem!” Februari 1937. En familj på fem i Missouri som har bilproblem på US Highway 99 i närheten av Tracy Kalifornien. Foto av Dorothea Lange.
En familj som reser mellan Dallas och Austin i Texas. Augusti 1936. ”Människorna har lämnat sitt hem och sina förbindelser i södra Texas och hoppas kunna nå Arkansasdeltat för arbete i bomullsfälten. Penninglösa människor. Ingen mat och tre liter gas i tanken. Fadern försöker reparera ett däck. Tre barn. Pappa säger: ‘Det är tufft, men livet är tufft hur som helst’. Foto av Dorothea Lange.
Morotsdragare i Kalifornien från Texas, Oklahoma, Missouri, Arkansas och Mexiko. Februari 1937. “Vi kommer från alla stater och vi kan inte tjäna en dollar på det här fältet i alla fall. Vi arbetar från sju på morgonen till tolv på eftermiddagen och tjänar i genomsnitt trettiofem cent.” Foto av Dorothea Lange.
Familj som går på motorvägen med fem barn i Oklahoma. Juni 1938. ”Började från Idabel, Oklahoma. På väg till Krebs, Oklahoma. Pittsburg County, Oklahoma. 1936 odlade fadern på tredjedelar och fjärdedelar i Eagleton, McCurtain County, Oklahoma. Blev sjukskriven i lunginflammation och förlorade gården. Det går inte att få arbete med arbetsprojekt [i.e. Projects] Administration och vägrade länsstöd i län med femton års bosättning på grund av tillfälligt boende i ett annat län efter hans sjukdom.” Foto av Dorothea Lange.

Dorothea Langes fotografier tillsammans med andra FSA-fotografer gjorde en enorm inverkan på det politiska klimatet och var mycket avgörande för att bygga upp allmänhetens stöd för president Franklin Roosevelts New Deal-program.

Offentliga jobbprogram som WPA (Works Progress Administration) samt hjälpprogram godkändes eftersom människor genom fotografier kunde se förstörelsen av liv orsakade av klimat och ekonomiska förhållanden som inte på något sätt var de som lider mest.

På grund av denna attitydförändring har vi nu social trygghet, arbetslöshetsförsäkring, välfärdsprogram och många andra skyddsnätsprogram som har förhindrat en stor katastrof som den stora depressionen från att hända igen.

Precis som vi har fotografer som William Henry Jackson att tacka för våra nationalparker, kan vi tacka Dorothea Lange och de andra FSA-fotograferna för våra ekonomiska skyddsnät och statliga program som hjälper till att skydda oss allas hälsa och välbefinnande.

Japanska interneringsläger

Under andra världskriget anlitades Lange för att dokumentera de japanska interneringslägren där amerikanska medborgare av japansk härkomst fängslades under kriget. Det tog många år innan dessa bilder avklassades så att vi kunde se den omänsklighet som regeringen påtvingade våra egna medborgare på grund av den oförtjänta rädslan för invandrare, särskilt under krigstid.

Barackhem i ett krigsförflyttningsmyndighetscenter för människor av japansk härkomst. Foto av Dorothea Lange.
25 april 1942. Människor av japansk härkomst väntar på registrering i San Francisco, Kalifornien, innan de evakueras till krigsförflyttningsmyndighetens interneringsläger. Foto av Dorothea Lange.
1942. Barn lovar trohet till USA:s flagga på Raphael Weill Elementary School i San Francisco. Foto av Dorothea Lange.
8 maj 1942. Familjen Mochida, som var av japansk härkomst, väntar på att en buss i Hayward, Kalifornien, ska evakueras till ett interneringsläger från War Relocation Authority. Foto av Dorothea Lange.
En farfar och hans barnbarn på Manzanar Relocation Center. Foto av Dorothea Lange.

En av grundarna av Aperture Magazine

Efter kriget tillbringade Paul och Dorothea resten av sina liv med att resa, skriva och fotografera de mindre lyckligt lottade. Deras fotografier och berättelser publicerades ofta i stora tidskrifter som t.ex Liv samt tidningen hon var med och grundade, Öppning.

Aperture, som skapades 1952, hade som mål att vara “gemensam grund för fotografiets framsteg”, Aperture är idag en multiplattformsutgivare och centrum för fotogemenskapen. Från basen i New York fortsätter de att producera, publicera och presentera ett program med fotoprojekt, lokalt och internationellt. Den här tidningen erbjuder en kvartalstidning, fotoböcker, turnerande utställningar och andra viktiga bidrag till det fotografiska samhället.

Aperture Magazine nummer 1 hade ett foto av Dorothea Lange på omslaget.

På grund av Dorothea Langes inflytande och karriär blev hon den första kvinnan som tilldelades Guggenheim Fellowship 1940. 1945 gick hon med på fotografifakulteten vid California School of Fine Arts (nu San Francisco Art Institute) tillsammans med andra framstående fotografer för dagen inklusive Ansel Adams, Imogen Cunningham, Minor White, Edward Weston och Lisette Model.

Dorothea Lange dog 1965 vid 70 års ålder. Hon valdes in i International Photography Hall of Fame 1984.

.

Loading...