Dorothea Lange: Fotografen af ​​Depression-Era Rural America

Dorothea Lange var en amerikansk dokumentarfotograf, der er bedst kendt for Vandrende mor, et ikonisk foto af den store depression. Hendes arbejde hjalp amerikanerne med at se de ødelæggende virkninger af depressionen på det amerikanske landdistrikt, og Lange er nu fejret som en pioner inden for dokumentarfotografi.

Lange blev født Dorothea Margaretta Nutzhorn i Hoboken, New Jersey, den 26. maj 1895, men hun voksede op og gik på offentlige skoler og college i New York City. Hendes far forlod familien, da Lange kun var tolv, hvilket fik hende til at droppe sit fødselsefternavn (Nutzhorn) til fordel for sin mors pigenavn (Lange).

Efter college besluttede Lange og en ven, at de ville rejse rundt i verden, før de begyndte deres karriere. De nåede så langt som til San Francisco, da de blev bestjålet og måtte stoppe og få job.

Dorothea tog et job ved fotofinishing-disken i et stormagasin. Hun havde allerede besluttet sig for at blive fotograf, og at tage fotofinishing var stort set et fotografijob på begynderniveau på det tidspunkt. Hun fik hurtigt job som fotografassistent på et portrætstudie.

Inden længe havde hun sit eget studie, der fotograferede de rige og samfundet i San Francisco. Hendes atelier blev tilholdssted for kunstnere, musikere, forfattere og fotografer fra San Francisco. Dette fællesskab opmuntrede hinanden og hjalp med at opbygge et ønske om at hjælpe de mindre heldige.

Udvikling af et hjerte for de undertrykte

En almindelig idé i landet på det tidspunkt var, at fattigdom var forårsaget af dovenskab, og at helbredsproblemer var et resultat af manglende renlighed og fattigdom. Som følge heraf var der meget lidt støtte til syge eller fattige. Dorothea var blevet ramt af polio som 7-årigt barn og havde som følge heraf et langvarigt delvist handicap. Hun havde en svag højre side og gik haltende. Hun vidste, at dårlige ting kan ske for gode mennesker, og hun udviklede en stærk følelse af empati som et resultat.

En af kunstnerne, der hang ud i hendes atelier, var en western-/cowboymaler ved navn Maynard Dixon. De blev forelskede og blev snart gift og stiftede familie. Men Dixon brugte meget af sin tid på vejen på at male, og parret gled fra hinanden og endte med skilsmisse.

I mellemtiden blev Dorothea meget mere interesseret i gadefolkene uden for sit vindue end de rige mennesker foran sit kamera. Hendes fotografier af desperate og hjemløse mennesker på gaden tiltrak sig opmærksomhed fra en universitetsøkonomiprofessor ved navn Paul Taylor. Taylor forskede i landbrugsøkonomi. De amerikanske landmænds situation var på det laveste nogensinde på dette tidspunkt i begyndelsen af ​​1930’erne.

Dorothea Lange sidder på en bil med et kamera i Texas. ca. 1935.

Paul og Dorothea begyndte at rejse sammen, bundet sammen af ​​en fælles sag og snart af kærlighed, hvor han interviewede vandrende landarbejdere, og hun fotograferede dem, mens de gik. De blev gift og indledte et langt og frugtbart partnerskab. Taylor var Dixons modsætning på næsten alle måder. Dixon var en kunstner og upålidelig, Taylor var en stabil universitetsøkonomiprofessor. Taylor og Lange begyndte snart at arbejde for Farm Security Administration eller FSA, det statslige organ, der har til opgave at hjælpe nødlidende landmænd.

Genbosættelsesadministrationens fotograf Dorothea Lange sidder på en Ford Model 40 i Californien med et Graflex 4×5 Series D-kamera i skødet.

Som professionel fotograf brugte Dorothea Lange altid det udstyr, hun mente var mest passende til jobbet. Det meste af tiden var dette et stort format Graflex Single-linse-reflex.

Vandrende mor og Store Depression Amerika

Langes mest berømte fotografi var af Florence Owens Thompson i marts 1936 i en ærteplukkerlejr nær Nipomo, Californien. Fotografiet, senere med titlen Vandrende morville blive udgivet hundredvis af gange og blev ansigtet for den store depression for mange amerikanere.

“Migrantmor.” Nipomo, Californien. 1936. Foto af Dorothea Lange.

Sammen rejste de rundt i hele USA og interviewede alle mulige mennesker i desperate situationer. Hendes fotografier blev offentliggjort i aviser og magasiner, da offentligheden begyndte at se på egen hånd de rædsler, som den store depression havde påført et stort antal mennesker.

Migratory Cotton Picker, Eloy, Arizona. 1940. Foto af Dorothea Lange.
The White Angel Breadline i San Francisco. 1933. Foto af Dorothea Lange.
“Brækket, baby syg og bilproblemer!” Februar 1937. En familie på fem i Missouri har bilproblemer på US Highway 99 i nærheden af ​​Tracy Californien. Foto af Dorothea Lange.
En familie, der rejser mellem Dallas og Austin i Texas. August 1936. “Folket har forladt deres hjem og forbindelser i det sydlige Texas og håber at nå Arkansas Delta for at arbejde i bomuldsmarkerne. Pengeløse mennesker. Ingen mad og tre liter gas i tanken. Faderen forsøger at reparere et dæk. Tre børn. Far siger: ‘Det er hårdt, men livet er hårdt, når du tager det’. Foto af Dorothea Lange.
Gulerodstrækkere i Californien fra Texas, Oklahoma, Missouri, Arkansas og Mexico. februar 1937. “Vi kommer fra alle stater, og vi kan ikke tjene en dollar på dette felt på nuværende tidspunkt. Ved at arbejde fra syv om morgenen til tolv middag tjener vi i gennemsnit femogtredive øre.” Foto af Dorothea Lange.
Familie går på motorvej med fem børn i Oklahoma. juni 1938. “Startede fra Idabel, Oklahoma. På vej til Krebs, Oklahoma. Pittsburg County, Oklahoma. I 1936 dyrkede faderen på tredjedele og fjerdedele i Eagleton, McCurtain County, Oklahoma. Blev sygemeldt med lungebetændelse og mistede gård. Kan ikke få arbejde på arbejdsopgaver [i.e. Projects] Administration og nægtede amtshjælp i amtet med femten års ophold på grund af midlertidigt ophold i et andet amt efter hans sygdom.” Foto af Dorothea Lange.

Dorothea Langes fotografier sammen med andre FSA-fotografer gjorde en enorm indflydelse på det politiske klima og var meget medvirkende til at opbygge offentlig støtte til præsident Franklin Roosevelts New Deal-programmer.

Offentlige jobprogrammer såsom WPA (Works Progress Administration) samt nødhjælpsprogrammer blev godkendt, da folk gennem fotografier på egen hånd kunne se ødelæggelserne af liv forårsaget af klima og økonomiske forhold, som på ingen måde var skyld i dem, der led mest.

På grund af denne holdningsændring har vi nu social sikring, arbejdsløshedsforsikring, velfærdsprogrammer og mange andre sikkerhedsnetprogrammer, der har forhindret en større katastrofe som den store depression i at ske igen.

Ligesom vi har fotografer som William Henry Jackson at takke for vores nationalparker, kan vi takke Dorothea Lange og de andre FSA-fotografer for vores økonomiske sikkerhedsnet og regeringsprogrammer, der hjælper med at beskytte vores alles sundhed og velvære.

Japanske interneringslejre

Under Anden Verdenskrig blev Lange hyret til at dokumentere de japanske interneringslejre, hvor amerikanske borgere af japansk afstamning blev fængslet under krigen. Det var mange år, før disse billeder blev afklassificeret, så vi kunne se den umenneskelighed, som regeringen påtvunget vores egne borgere på grund af den ufortjente frygt for immigranter, især i krigstid.

Kasernehjem i et krigsflytningsmyndighedscenter for folk af japansk herkomst. Foto af Dorothea Lange.
25. april 1942. Folk af japansk afstamning venter på registrering i San Francisco, Californien, inden de bliver evakueret til krigsflytningsmyndighedens interneringslejre. Foto af Dorothea Lange.
1942. Børn lover troskab til USA’s flag på Raphael Weill Elementary School i San Francisco. Foto af Dorothea Lange.
8. maj 1942. Mochida-familien, som var af japansk afstamning, venter på en bus i Hayward, Californien, for at blive evakueret til en interneringslejr fra War Relocation Authority. Foto af Dorothea Lange.
En bedstefar og hans barnebarn på Manzanar Relocation Center. Foto af Dorothea Lange.

Medstifter af Aperture Magazine

Efter krigen brugte Paul og Dorothea resten af ​​deres liv på at rejse, skrive og fotografere de mindre heldige. Deres fotografier og historier blev ofte publiceret i store magasiner som f.eks Liv samt magasinet hun var med til at stifte, Blænde.

Aperture blev oprettet i 1952 og satte sig for at være “fælles grundlag for fremskridt inden for fotografering”, Aperture er i dag en multiplatformsudgiver og center for fotosamfundet. Fra basen i New York fortsætter de med at producere, udgive og præsentere et program med fotoprojekter, lokalt og internationalt. Dette magasin tilbyder et kvartalsvis magasin, fotobøger, omvisningsudstillinger og andre vigtige bidrag til det fotografiske samfund.

Aperture Magazine nummer 1 indeholdt et foto af Dorothea Lange på forsiden.

På grund af Dorothea Langes indflydelse og karriere blev hun den første kvinde, der blev tildelt Guggenheim Fellowship i 1940. I 1945 sluttede hun sig til fotografifakultetet ved California School of Fine Arts (nu San Francisco Art Institute) sammen med andre fremragende fotografer på den tid. herunder Ansel Adams, Imogen Cunningham, Minor White, Edward Weston og Lisette Model.

Dorothea Lange døde i 1965 i en alder af 70. Hun blev optaget i International Photography Hall of Fame i 1984.

.

Loading...