Coyotes Roaming the Streets of Ontario vinner Urban Wildlife Photo Awards

“Date Night” av Andrew Interisano (Kanada), vinnare av Picfair Urban Wildlife Photo Awards

Fotoplattform online Picfair har tillkännagett vinnarna av sina Urban Wildlife Photography Awards för 2022, som hyllar bilder på dem som vände sig för att dokumentera sitt lokala djurliv när resebegränsningarna var i full kraft.

Det vilda letar sig in i stadsområden

Gratis-att-dela-fotografitävlingen fick över 6 000 bidrag från amatör- och professionella fotografer från hela världen. De inskickade bilderna visade fångade ögonblick av vilda djur i urbana miljöer som Melbourne, San Francisco, London, Toronto, Miami och andra.

Under pandemins höjdpunkt hittade djurlivet in i de lugna stadskärnorna och passade på att utforska områden som tidigare kan ha varit otillgängliga. Samtidigt gav detta fotografer en möjlighet att dokumentera unika scener av vilda djur i stadsområden

Picfair såg också trenden på sin plattform, efter att antalet inskickade urbana djurlivsbilder fyrdubblats sedan 2019. På samma sätt, Stadsnaturutmaningen — en av de största globala databaserna över urbana djurliv — gjorde rekordartade 1,2 miljoner observationer 2021.

Priserna innehöll fyra kategorier – Nattliv, Dagsljus och Fancy Seeing You Here, och en total vinnare. Prispotten för den totala vinnaren inkluderade ett Nikon Z 6II och 24-70 mm kit, livstids Picfair Plus-prenumerationer och en inramad utskrift av deras inskickade foto. Kategorivinnare belönades med en rad fotografiska tillbehör, MBP-kuponger och andra priser.

Totalvinnare

Andrew Interisano kröntes till den totala vinnaren för sin fångst sent på natten av två prärievargar på gatorna i Ontario, Kanada, som ses ovan. Fotografiet heter “Date Night,” och Interisano trodde först att hans bil hade fångat prärievargarnas blick, men såg dem snart rikta sin uppmärksamhet mot en annan grupp ylande prärievargar i fjärran.

“Jag parkerade, stängde av motorn och gick frenetiskt till jobbet med kameran… men i det ögonblickets brådska var jag snart tvungen att lägga ifrån mig kameran och njuta av scenen”, säger Interisano.

Nattliv

“Life Beyond The Sewer” av Austin Montero (USA), vinnare av Picfair Urban Wildlife Photography Awards “Nightlife”

Den amerikanske biologen Austin Montero, grundad av pandemin, vann kategorin Nattliv med ett foto av en råtta som dyker upp från ett stadsavlopp i Mexiko, med titeln “Livet bortom avloppet“. Montero var tvungen att stanna i en liten stad under de senaste två åren, vilket ledde till att han stötte på flera djur i olika delar av staden.

“Jag har blivit förvånad över att se hur många stadsstrukturer som många arter använder”, säger han. “De tar skydd under broar, rör sig genom akvedukter eller häckar längs vägar. Men vanligtvis märker vi det inte.”

Dagsljus

“Window to the salt pan” av Mano Aliczki (Ungern), vinnare av Picfair Urban Wildlife Photography Awards “Daylight”

Den ungerska zoologen Mano Aliczki tog det vinnande “Daylight”-fotot under en semester i Italien. Fotot, med titeln “Fönster till saltpannan” visar en flamingo som matar och går in i en träram i en valk på en saltpanna, vilket skapar en unik komposition.

Kul att se dig här

“Trash Panda” av Jill Finney (Kanada), vinnare av Picfair Urban Wildlife Photography Awards “Fancy Seeing You Here”

Den kanadensiska fotografen Jill Finney vann allmänhetens hjärtan för sin bild av en tvättbjörn i en ravin nära en tunnelbanestation, med titeln “Skräp Panda.” Hans foto utsågs till kategorivinnare baserat på en offentlig omröstning på sociala medier.

“Jag har drömt om att fotografera vilda djur sedan jag var liten och började fotografera på allvar vid nästan 50 års ålder, under covid lockdown när jag bestämde att det var dags att förverkliga mina egna Natgeo-drömmar, även om det bara var ekorrar i bakgården, säger Finney.

Andra finalister

“Migratory birds” av Mano Aliczki, Ungern
“Katt och fisk” av Matko Petrić, Kroatien
“Datenight in the city” av Mano Aliczki, Ungern
“Vad är det mänskligt?” av Jozef Kovalík, Slovakien
“Wren and Chipmunk, And Stay OUT” av Susi Ryan, USA
“Riders on the storm” av Luca Eberle, Italien
“Tanning in Style” av Nicolas Bamberski, USA
“Dimmig nattvandring vid floden Cam, Cambridge UK” av Doug Wallace, Storbritannien
“Red Fox on boat” av Mark F. Wallner, USA
“Åh Snap!” av Barak, Jamaica
“The fox and the chicken” av Martin Tosh, Storbritannien
“Vänner tillsammans, det ovanliga förhållandet mellan en räv och katterna” av Zé Fontes, Vietnam

Domarpanelen bestod av Picfairs innehållschef Philip Mowbray och gästdomare — professionella naturfotografer Melissa Groo, USA, Andrew Budziak, Kanada, och Will Burrard-Lucas, Storbritannien, samt författaren och stadsnaturförfattaren Florence Wilkinson från Storbritannien.

Hela finalisterna och vinnarnas galleri kan ses på Picfairs webbplatsmed vinster från all tryckt försäljning som går till den ideella globala bevarandeorganisationen Re: Vild.


Bildkrediter: Alla bilder krediteras individuellt och tillhandahålls med tillstånd av Picfair.

.

Loading...