Chockerande foton visar västerländskt “snabbmode” som förorenar afrikanska stränder

Övergivna kläder
Muntaka Chasant

Fotograf Muntaka Chasant har dokumenterat tusentals tvättade kläder på en strand i Afrika, som blottar miljöpåverkan från fast fashion.

Chasant berättar Petapixel att han tog ett “slag” från vågorna i Ghana för att fånga de kraftfulla och tankeväckande fotografierna.

“Jag var tvungen att kliva i vattnet för att fånga de flesta av scenerna som gav mig en smäll”, förklarar Chasant.

“Att dokumentera kasserade oönskade kläder är en del av mitt långsiktiga fokus på avfallets geografier – för att belysa miljökostnaderna och bördan av fast fashion.”

kläder dumpade i Ghana
Muntaka Chasant
kläder dumpade i Ghana
Muntaka Chasant

De oroande bilderna som tagits i Ghanas huvudstad Accra visar enorma högar av genomdränkta plagg strödda över sanden. Många av föremålen tros ha importerats från USA och Storbritannien, såväl som andra rika nationer.

Ghana är hem för en blomstrande begagnad klädindustri där oönskade västerländska kläder skickas för återförsäljning och återanvändning – men den afrikanska nationen kämpar nu för att klara efterfrågan.

oönskade kläder
Muntaka Chasant
oönskade kläder
Muntaka Chasant
oönskade kläder
Muntaka Chasant

Plaggen, lokalt kända som “Obroni W’awu” översatt som “död vit mans kläder”, doneras av välmenande västerlänningar och lokalbefolkningen kommer att ta emot dem i hopp om att de hittar några fynd av god kvalitet att sälja vidare. Allt som de inte kan sälja dumpas på Odawflodens strand, vilket tyvärr är synonymt med föroreningar.

Så mycket som 40 procent av de övergivna kläderna som anländer till den västafrikanska staten slutar med att dumpas på detta sätt och problemet förvärras på grund av att nya “engångskläder” och snabba modeartiklar av låg kvalitet ökar. Det har också en knock-on effekt på Ghanas egna textil- och designsektorer med lokala handlare som inte kan konkurrera med syndafloden av billiga kläder som kommer in från utlandet.

Miljöfotograf

Chasant använde DJI Air 2s för flygfoton och en Sony a7R III med en 24-105 mm f/4 fäst.

Den Ghana-baserade dokumentärfotografen fokuserar på “urban marginalitet, avfallsgeografier, interaktion mellan människa och miljö och nya och framväxande utmaningar.” Han fokuserar på staden Accra och visar världen föroreningarna på platser som Korle-lagunen där tusentals engångsplastavfall dumpas och sipprar ut i havet.

Besök Chasant’s hemsida för att se mer av hans verk.


Bildkrediter: Alla bilder av Muntaka Chasant.

.

Loading...